Een toast op de jarige Harry, die net zijn gouden golfbal omgehangen heeft gekregen.
Een toast op de jarige Harry, die net zijn gouden golfbal omgehangen heeft gekregen. Els Frensdorff-Breuring

Harry Schalk (90) sloeg al 27 holes-in-one en weet nog van geen ophouden

Swifterbant

SWIFTERBANT - Harry Schalk, de meest markante golfer van Swifterbant, werd zondag 90 jaar. Nog steeds speelt hij een paar keer per week met zijn golfvrienden op de shortgolfbaan. In de 14 jaar dat hij daar speelt, sloeg hij het recordaantal van 27 keer een hole-in-one.

Shortgolf Swifterbant zette hem ter gelegenheid van zijn negentigste verjaardag in de bloemetjes. De lokale golfvereniging schreef onderstaand artikel:

Harry als golfer

Harry is al 76 jaar als hij in Swifterbant voor het eerst in aanraking komt met het golfspel. De holes zijn op deze baan korter dan op een reguliere golfbaan, de uitdaging is er niet minder om. Minder lopen, meer golf, is het devies hier, en dat spreekt Harry wel aan. Hij werkt zich snel op tot een golfer van niveau en laat menig jongeling de achterkant van zijn golfclubs zien. 

Een mindere dag op de golfbaan weet hij vaak te verklaren doordat hij dan maar één gebakken ei heeft gegeten in plaats van twee. Dat levert hem gewoon te weinig pk’s op.

Hole-in-one

De ultieme kick voor een golfer is het slaan van een hole-in-one, een bal die vanaf de afslagplaats in één keer in het gaatje verdwijnt. In Swifterbant dient daarvoor een afstand van 50 tot 100 meter te worden overbrugd. 

Vanaf het begin wordt er door de lokale golfvereniging een klassement bijgehouden. In 2009 komt Harry hier ook voor het eerst op te staan. Er volgen er daarna nog 26. 

Vooralsnog staat hij eenzaam bovenaan in dit klassement. Voor de grap laten zijn vrienden hem ook een keer zo’n balletje geblinddoekt afslaan. Die eindigt op slechts een meter van de hole.

Nog steeds actief

Harry is nog steeds een paar keer per week op de golfbaan te vinden. Zo nodig helpt hij zijn eigen balletje door op het moment van afslaan nog even ”wegwezen!” te roepen. Het balletje weet dan wat het moet doen. 

Vanaf één uur ’s middags starten Harry en zijn vrienden vanaf hole één. Na pakweg anderhalf uur komen ze dan uit bij hole 19 voor een drankje en een gezellige nazit. Daar laat Harry dan nog even graag zijn successen en missers van die dag de revue passeren: een afslag die vlak bij de hole eindigt, een lange put die er mooi in rolt, een korte put die op een haartje gemist wordt. 

Soms heeft Harry geen tijd om te golfen. Ook zijn volkstuin is immers nog steeds een grote hobby van hem. En als er ergens boomstronken uit de grond gehaald moeten worden, is Harry de eerste die de spade in de grond steekt.

Harry 90 jaar oud

Harry wordt zeer gewaardeerd door zijn golfvrienden. Hij beoefent het spel serieus, maar houdt van een grapje of een kwinkslag op zijn tijd. Een dag na zijn negentigste verjaardag wordt hij dan ook even in de bloemetjes gezet na weer een rondje golfen. Een paar kleine cadeautjes, een oorkonde voor zijn 27 holes-in-one

Harry wordt ook uitgeroepen tot Ridder in de Orde van de Gouden Golfbal. Harry ondergaat het allemaal. Hij hoeft niet zo nodig in de belangstelling te staan, maar geniet hier toch stiekem van. 

De volgende dag gaat Harry weer gewoon door. ’s Middags om één uur is hij weer paraat en voert hij het hoogste woord bij zijn volgende rondje golf. Waarschijnlijk heeft hij de baan al wel meer dan 2000 keer gelopen in de afgelopen 14 jaar.

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 5 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 5 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 5 uur geleden