Vandalisme in Swifterbant.
Vandalisme in Swifterbant. ©maartenheijenk.nl - archieffoto

Taakstraffen voor twee jongeren uit Swifterbant na reeks inbraken en vernielingen

Swifterbant

SWIFTERBANT - De strafrechter in Lelystad heeft twee jonge inwoners van Swifterbant veroordeeld tot taakstraf van 240 en 140 uur. Zij hadden zich schuldig gemaakt aan verschillende vernielingen en een inbraak in het dorp. 

De mannen werden beschuldigd van een enorme lijst met delicten, waaronder vernielingen, inbraken en het verwijderen van putdeksels. Dat gebeurde in de periode van juni 2019 tot februari 2020.

Etterbakken

Camping De Abelen was één van de slachtoffers. Voor de eigenaren van de camping was deze ellende de druppel die de emmer deed overlopen. Zij besloten te stoppen met het exploiteren van de camping. Burgemeester Jean Paul Gebben noemde de daders ‘etterbakken‘.

„Verdachten lieten in hun handelen zien geen enkel respect te hebben voor andermans eigendommen”, oordeelt de rechtbank, „Zij lieten zich meeslepen door eigen frustratie en verveling.” Volgens de rechter kwamen ze in de maanden, waarin de strafbare feiten zich afspeelden, op geen enkel moment tot het inzicht dat het niet door de beugel kon.

240 en 140 uur

De oudste van de twee (21 jaar) kreeg een taakstraf van 240 uur. De jongste (19) was tijdens een deel van de delicten nog minderjarig en krijgt daarvoor een aparte straf. Hem werd een taakstraf van 140 uur opgelegd.

Verschillende benadeelden hadden een schadevergoeding geëist voor bedragen oplopend tot 29.000 euro. Zij vingen bot bij de strafrechter, die hen naar de burgerlijke rechter doorverwees.

Uitspraken