Jelle Brouwer: „Eerlijk is eerlijk: het is meer ideologisch dan economisch.
Jelle Brouwer: „Eerlijk is eerlijk: het is meer ideologisch dan economisch." ©maartenheijenk.nl

Karin zit heus niet in de kou sinds manlief bijna obsessief energie bespaart

Swifterbant

SWIFTERBANT - In Dronten was er slechts één belangstellende voor de excursie ‘energiezuinig wonen’ van Energieloket Flevoland. Daar werd de middag afgelast. In Swifterbant liepen zaterdag tien inwoners onder begeleiding van Sander Rijtslag van het energieloket langs drie woningen vol energiebesparende snufjes. „Je moet er een beetje attent op zijn”, vertellen Karin en Jelle Brouwer bij de eerste stop.

Karin en Jelle wonen sinds anderhalf jaar in een jaren-zeventigwoning. De vorige bewoner had al nieuwe kozijnen en dubbel glas laten plaatsen. De nieuwkomers hebben sindsdien heel wat veranderingen laten aanbrengen. Opgeteld gaat het al gauw om tienduizend euro.

„Wat je ook doet, het blijft een relatief oud huis met veel lekkage van warmte naar buiten”, beseft Jelle. Het weerhoudt hem er niet van om bijna obsessief met energiebesparing bezig te zijn. Op zich niet zo vreemd, want voor hem is het dagelijkse kost vanwege zijn werk.

Zonnepanelen

„Een maand nadat we hier zaten, lagen de zonnepanelen er al op”, blikt Karin terug. „Mensen denken dat het een heel gedoe is. Dat valt best mee”, vult Jelle aan, „De zonnepanelen liggen er in één dag op, het isoleren van de vloer en de kruipruimte is twee of drie uur werk.”

Wat heeft het echtpaar Brouwer verder zoal gedaan? „We hebben de buitenmuren geïmpregneerd en de buitenzijde wit geverfd”, vervolgt Jelle zijn opsomming, „We hebben een warmtescan laten doen om te zien of er ergens warmte lekt.”

„We hebben een houtkachel die heel efficiënt hout stookt, we hebben onderhoud laten plegen aan de gasketel en we hebben kritisch gekeken naar de regeltechniek van de gasketel.” Ook realiseerde Jelle met hulp van zijn werkgever in de carport een oplaadpunt voor zijn elektrische auto.

Gemoedsrust

Wat levert dat allemaal op? „In ieder geval een goede gemoedsrust”, lacht Brouwer, „Van de zonnepanelen kun je redelijk eenvoudig uitrekenen wat ze opbrengen. Bij de andere acties is het de ene winter anders dan de andere. Voor ons voelt het gewoon comfortabeler aan. De vloer is bijvoorbeeld heerlijk warm.”

„Het zijn soms kleine dingetjes”, legt Karin uit aan haar dorpsgenoten, „De LED-verlichting bijvoorbeeld. Het in het weekeinde een wasje draaien en niet door de week. Of gewoon de deur dichtdoen. Je moet er een beetje attent op zijn.”

De deelnemers aan de excursie zijn bezorgd over Karin. Heeft zij koude voeten sinds manlief zo fanatiek energie bespaart? Karin stelt hen gerust: „Ik sta er helemaal achter! En maak je geen zorgen: als ik het koud krijg gaat de thermostaat echt wel een graadje hoger.”

Terugverdientijd

Aan Jelle de vraag of hij het uit ideologische of economische overwegingen doet. „Het één hoeft het ander niet uit te sluiten”, antwoordt hij, „Maar eerlijk is eerlijk: het is meer ideologisch dan economisch. De terugverdientijd is best wel lang.”

Raadt hij de Swifterbanters aan om vergelijkbare maatregelen te treffen? „Jazeker”, klinkt het gedecideerd, „Met name nu de gasprijzen zo snel stijgen. Wij kunnen niet in de portemonnee van een ander kijken, maar het is zó actueel en er zijn zó veel mogelijkheden…”

Opvoeden

Karin zegt op het terrein van energiebesparing te worden opgevoed door haar man. Samen voeden ze weer anderen op, zoals tijdens de excursie van zaterdag: „Wij zijn lekker bezig - ook bijvoorbeeld met onze moestuin - en je hoopt dat je anderen kunt enthousiasmeren.”

De deelnemers aan de excursie stelden veel vragen. Koos Bax luisterde met interesse. „Je steekt er altijd wat van op”, zegt hij, „Maar eerlijk gezegd ben ik vooral benieuwd naar de warmtepomp en die hebben ze hier niet. Dus als je het niet erg vindt, ga ik snel verder. Op het volgende adres hebben ze wél een warmtepomp.”

Biddinghuizen


Karin en Jelle Brouwer staan hun dorpsgenoten te woord. (foto: ©maartenheijenk.nl)