Volgens Yzaak Jacobi worden installaties in Swifterbant worden meer onderhouden.
Volgens Yzaak Jacobi worden installaties in Swifterbant worden meer onderhouden. screenshot videonotulen

Installaties in basisscholen Swifterbant zijn te oud om nog te onderhouden

Swifterbant

SWIFTERBANT - „Een aantal schoolgebouwen is zó oud, bijvoorbeeld Swifterbant, dat de installaties niet meer worden onderhouden.” Dat zegt voorzitter Yzaak Jacobi van het college van bestuur van stichting Codenz namens de gezamenlijke basisscholen in de gemeente Dronten. De scholen in Swifterbant moeten nog enkele jaren wachten op nieuwbouw, zo werd duidelijk tijdens dezelfde bijeenkomst.

De gemeenteraad werd donderdag bijgepraat over de huisvesting van de scholen. In het prioriteitenlijstje voor nieuwbouw of renovatie werd Swifterbant aanvankelijk niet genoemd.

Eerste vier jaar

De verantwoordelijke ambtenaar vertelde dat de gemeente zich concentreert op de eerstkomende vier jaar. In die periode komt het voortgezet onderwijs (Almere College en Ichthus College) aan bod, de nieuwe Praktijkschool aan het stationsplein en het integraal kindcentrum met vijf basisscholen in het centrum van Dronten.

Pas naderhand werd Swifterbant besproken. „Wat ik dan nog niet genoemd heb: we hebben ook nog een behoorlijke opgave in Swifterbant”, aldus de ambtenaar, „Swifterbant is het volgende waar we mee aan de slag moeten.”

Ongerust

B en W kondigden bij hun aantreden in 2018 aan onderzoek te doen naar een gezamenlijk schoolgebouw voor de drie basisscholen in Swifterbant, eventueel samen met een sportzaal. Willemien Wever (CDA) en Suzanne Stoop (PvdA) toonden zich donderdag ongerust over de voortgang.

Wethouder Ton van Amerongen (VVD) probeerde hen gerust te stellen. Hij zei dat Swifterbant na de Praktijkschool, het voortgezet onderwijs en Dronten-centrum op de vierde plaats van het prioriteitenlijstje staat. 

De wethouder kondigde aan dat de gemeenteraad kort na de jaarwisseling een plan krijgt, waarin klip en klaar komt te staan wanneer Swifterbant aan zet is: „U ziet dan keurig een jaartal.”

Geen onderhoud

Ondertussen meldde Yzaak Jacobi dat de installaties in de scholen in Swifterbant niet meer worden onderhouden: „Die onderdelen zijn er niet meer.” Zijn woorden werden ontkracht door de verantwoordelijk ambtenaar: „Wij houden de vinger aan de pols en dat hebben we ook in Swifterbant gedaan.”

„Die scholen moeten nog een aantal jaren vooruit en daarom hebben we het geïnventariseerd”, vervolgde hij, „Tot onze verrassing lag het er nog redelijk goed bij en zijn er geen echt urgente problemen. De scholen in Swifterbant kunnen de komende jaar op een goede manier overbruggen tot er nieuwbouw komt.”