Vervang Ketelbrug door aquaduct als Lelylijn er komt: „Twee vliegen in één klap”

Swifterbant

SWIFTERBANT - Als er een Lelylijn komt tussen Lelystad en het noorden, is het aannemelijk dat er een spoortunnel komt ergens in de buurt van de huidige Ketelbrug. Het lijkt Wim van Wegen van de stichting Initiatiefgroep Lelylijn logisch om dan meteen de brug te vervangen door een aquaduct.

Een spoortunnel is volgens Van Wegen, D66-raadslid in de Noordoostpolder, verreweg de meest logische optie: „En aangezien de Ketelbrug toch een beetje aan het eind van z’n levensduur loopt, zou je zeggen: sla twee vliegen in één klap en laat het autoverkeer ook door de tunnel gaan.”

Achterhaald

Bureau Movares sprak vijftien jaar geleden in een trajectstudie over wat toen nog de Zuiderzeelijn heette over een spoorbrug over het Ketelmeer. De initiatiefgroep Lelylijn vindt zo’n spoorbrug achterhaald.

De initiatiefgroep heeft ook nagedacht over wat er moet gebeuren met natuurgebied Kamperhoek, meteen ten zuiden van de Ketelbrug. Van Wegen vertelt dat de groep draagvlak zoekt en daarom in haar plannen natuur- en andere kwetsbare gebieden ontziet: „Dat lukt nooit helemaal, maar het is wel essentieel dat de landschappelijke inpassing op een goede manier gebeurt. Daar hameren wij voortdurend op in onze lobby.”

Lelylijn