Tarpanweg 25 en de woning van de buurvrouw.
Tarpanweg 25 en de woning van de buurvrouw. ©maartenheijenk.nl

Succesje voor buurvrouw van pompoenenkweker: bouw fustenopslag uitgesteld

Swifterbant

SWIFTERBANT - In de voortdurende strijd tussen akkerbouwer Thijs de Jong aan de Tarpanweg 25 en buurvrouw Leyten heeft de laatste deze keer een succesje geboekt bij de voorzieningenrechter. De bouw van een fustenopslag kan voorlopig niet doorgaan.

De buurvrouw is bang voor haar uitzicht. In het verleden waren er al tal van rechtszaken rond de bouw van een bedrijfswoning. Deze keer ging het om een nieuwe opslag waar pompoenen kunnen luchten. Deze opslag valt ongeveer zes meter buiten de agrarische bedrijfskavel. B en W verleenden een vergunning en de akkerbouwer wilde deze maand beginnen met heien.

De buurvrouw maakte bezwaar bij B en W en verzocht de voorzieningenrechter de vergunning te schorsen. Deze stemt daarmee in. Daar wordt wel meteen aan toegevoegd dat het geen bindende uitspraak is in andere procedures.

Belangenafweging

De voorzieningenrechter vindt dat niet is voldaan aan de voorwaarden om van het bestemmingsplan af te kunnen wijken: „Het is de vraag of dat in bezwaar alsnog kan worden gemotiveerd.” De rechter kent op dit moment meer gewicht toe aan het belang van de buurvrouw om de vergunning te schorsen dan aan het belang van de boer om door te mogen gaan met de bouw.

De gemeente Dronten moet de buurvrouw 181 euro aan griffierecht vergoeden. Daar komt nog eens 81 euro bij voor het bijwonen van de zitting. Mevrouw werkt als juridisch adviseur en dit is haar uurtarief.