Presentator Daan Schuurmans
Presentator Daan Schuurmans NTR

Swifterbant uitgebreid in beeld bij NPO-serie ‘Het verhaal van Nederland’

Swifterbant

SWIFTERBANT - De nieuwe tiendelige televisieserie ‘Het verhaal van Nederland’ besteedt op woensdag 2 februari uitgebreid aandacht aan Swifterbant. Centraal staan de opgravingen en de vondst van menselijke resten van zesduizend jaar oud.

Auteur Daan Schuurmans vertelt de kijker in dit nieuwe programma over de hoogte- en dieptepunten van de Nederlandse geschiedenis. De eerste aflevering (op 2 februari om 20.35 uur op NPO 1) gaat terug naar de tijd van jagers en boeren.

Jagersvrouw

„Na de ijstijd krijgt Nederland langzaam zijn huidige vorm”, aldus de NPO, „Door klimaatveranderingen moeten de eerste bewoners zich aan hun nieuwe leefomstandigheden aanpassen. We volgen Ava, een jonge jagersvrouw. Haar leven verandert radicaal wanneer ze in aanraking komt met de eerste boerenkolonisten.”

Schuurmans neemt de kijker in de uitzending mee naar opgravingen bij Swifterbant: „Bij de aanleg van dit dorp werden menselijk resten gevonden van 6000 jaar oud. De eerste landbouwers in dit gebied.”

„We zien de eerste tekenen van landbouw in Nederland; graankorrels van meer dan 6000 jaar oud. In de prehistorie bestond dit gebied uit akkerland, dat later onder water liep. Daardoor zijn deze graankorrels eeuwenlang bewaard gebleven.”

Beelden van aflevering 1:


(foto’s: NTR)
Herma Overmars tijdens haar laatste werkdag.
Herma Overmars na 25 jaar bij Zuyver Juweliers met pensioen 18 uur geleden
Afbeelding
Agenda woensdag: Voorleesfeest in Dronten, energieloket in Biddinghuizen 18 uur geleden
Burgemeester Jean Paul Gebben
Overlast door dronkaards, verwarde personen en zwervers komt van 3 of 4 mensen 19 uur geleden