Fundering van een windturbine.
Fundering van een windturbine. ©maartenheijenk.nl - archieffoto

Zeven maanden lang grote en zware transporten voor Windplan Blauw

Swifterbant

SWIFTERBANT - Windplan Blauw denkt in maart te kunnen beginnen met de daadwerkelijke bouw van haar 37 windturbines op land. De aanvoer van turbine-onderdelen gebeurt deels over water en deels over land.

De voorbereidende werkzaamheden zijn inmiddels bijna klaar. In het gebied zijn (tijdelijke) wegen en bruggen aangelegd, er zitten kabels in de grond naar het onderstation en het hoogspanningsstation en fundaties zijn aangelegd.

Water en snelweg

De onderdelen van de turbines worden tussen maart en september in delen naar het gebied gebracht. Het gaat gemiddeld om 15 speciale transporten per week. Sommige delen komen via Flevokust Haven. Andere transporten komen uit Amsterdam via de snelweg naar Swifterbant.

Rotorbladen en torendelen worden zo veel mogelijk ’s nachts vervoerd, overige onderdelen overdag. Alle transporten vinden onder begeleiding plaats.

Route

Vanuit Amsterdam rijden de vrachtwagens via de A6, afslag Lelystad Noord en vervolgens via de N307 naar Flevokust Haven. Van daaruit langs de IJsselmeerdijk, Klokbekerweg, Swifterringweg en Dronterringweg.

„Deze route is met zorg uitgekozen vanwege de beperkte draaibeweging voor de vrachtwagens”, aldus het windplan. Op sommige punten worden in deze route aanpassingen gedaan, zoals verbreding van de wegen of verharding van de bochten. Er worden geen wegen permanent afgezet of langdurige omleidingen ingesteld.

Inloopbijeenkomst

Iedereen die vragen heeft over de transporten, de bouw van de windturbines of over Windplan Blauw in het algemeen, kan hiervoor op zaterdag 5 maart vanaf tien uur uur terecht in kerkcentrum De Hoeksteen.

Windplan Blauw

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 3 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 3 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 4 uur geleden