Het 'oude' windpark bij Swifterbant.
Het 'oude' windpark bij Swifterbant. Vattenfall/Jorrit Lousberg

Dinsdag begint de afbraak van de windmolens langs de A6 bij Swifterbant

Swifterbant

SWIFTERBANT - Na 25 jaar komt een einde aan windpark Irene Vorrink. De windmolens langs de A6 en de dijk tussen Lelystad en de Ketelbrug maken plaats voor Windplan Blauw. Demontage begint dinsdag (1 maart) en is volgens de planning vóór de zomer afgerond. 

„Het park werd in 1998 opgeleverd en is daarmee een van de oudste nog operationele windparken van ons land”, aldus energiebedrijf Vattenfall in een persbericht, „De windmolens worden afgebroken omdat ze aan het einde van hun technische leven zijn. Door ze te vervangen door krachtiger exemplaren kan meer stroom worden geproduceerd met minder molens.” 

Manager Herre van der Meulen was in 1995 betrokken bij de bouw en daarna jarenlang verantwoordelijk voor het onderhoud van het windpark. Nu is hij ook betrokken bij de afbraak. „Ik ga dit windpark missen. Ik heb het door zijn ligging altijd een vreselijk mooi park gevonden.”

Vanaf pontons 

In de maand maart worden de windmolens een voor een stilgezet en gereed gemaakt voor demontage. Vanaf april worden de windmolens daadwerkelijk afgebroken. De hijskranen die daarvoor nodig zijn staan op pontons in het IJsselmeer. 

De turbines worden niet doorverkocht. Van der Meulen: „De ontwikkelingen zijn de afgelopen jaren razendsnel gegaan. Ook in andere landen willen ze liefst zo krachtig mogelijke turbines, ook als dat gaat om tweedehands exemplaren.”

Windplan Blauw