De vier vrienden, van links naar rechts: Arjan, Richard, Age en Robert.
De vier vrienden, van links naar rechts: Arjan, Richard, Age en Robert. Foto: Wouter Foppen

Bij start van fietstocht hebben Fietsende Vrienden al bijna 10.000 euro binnen

Swifterbant

SWIFTERBANT - De Fietsende Vrienden zijn zondag vanuit Swifterbant vertrokken voor hun fietstocht naar Stockholm. Dat doen ze om geld op te halen voor de Stichting Tekenbeekziekten en met hun gedachte bij de door TBE overleden Jaap. 

De vier vrienden vertrokken zondag vanuit Swifterbant en daar werd al bekendgemaakt dat er voor de start van de zogeheten ‘Tour de TBE’ al bijna tienduizend euro is opgehaald. De eerste rit gaat via de Noordoostpolder richting Duitsland, om daarna via Denemarken en Zweden in Stockholm te geraken. 

Helm

“Het is dezelfde route die Jaap heeft gereden toen hij naar Zweden verhuisde”, vertelt Age Yska, de broer van Jaap. Hij werd later gebeten door een teek, liep daardoor TBE - een bijna zeldzame hersenontsteking -, op en overleed op jonge leeftijd. “We rijden met vier, maar eigenlijk met vijf”, vertelde Age aan een grote groep mensen die naar het terrein van Swift’64 waren gekomen voor de start. Hij toont een helm die ze de hele tocht bij zich dragen. “Met deze helm reed Jaap altijd.”

Age Yska rijdt de tocht samen met Richard Drenth, Robert Baarda en Arjan van Egmond. In zestien dagen moeten de vier Stockholm bereikt hebben.