Afbeelding
Foto: Wouter Foppen

IJspret in Swifterbant: ‘We zien het weer helemaal zitten’

Swifterbant

SWIFTERBANT - De muziek staat aan, het clubgebouw is warm en op de baan rijden donderdagmiddag al wat schaatsers rond. Na twee jaar is de ijsbaan in Swifterbant weer open, al is dat nog maar voor een klein deel. “Vannacht geven ze min 11 af, dan gaat het hard”, zegt voorzitter Rudi Maerman over het mogelijk openen van de hele baan.

Er is nog geen halve baan open, maar toch zie je voorzitter Maerman genieten. Hij loopt in zijn gele jas wat langs de baan, maakt hier en daar een praatje en staat rustig te kijken als verreweg de jongste bezoeker voor het eerst het ijs op gaat. Al krabbelend komt de jongeling voorwaarts en dat tovert een zuinig lachje op het gezicht van Maerman. “Fijn toch, maar je bent eigenlijk een beetje te vroeg”, zegt hij tegen de verslaggever. 

Deel open

Daar zit een kern van waarheid in, want zo rond de klok van 13.30 uur moet het grootste deel van de bezoekers natuurlijk nog komen. De leerlingen van de basisscholen zitten nog in de klas, hun ouders zijn nog aan het werk of wachten thuis. “Maar echt volle bak kan niet, want we hebben een deel nog niet kunnen openen. Daar ligt een centimeter of 3 aan ijs, dat is te weinig”, weet Maerman, die met zijn kompanen wel besloot om een ander deel van de baan, daar waar wel voldoende ijs ligt, te openen. Alleen ‘s middags, vrijdag kijken ze verder.

“Als we dan de hele baan kunnen gebruiken, gaan we ‘s avonds ook open. Dan heb je toch meer volwassenen binnen en die komen vaak om echt rondjes te schaatsen. Dat kan nu niet, daar is het te klein voor”, stelt Maerman, die toch maar wat blij is dat hij de mensen iets kan bieden. Een paar maanden geleden zagen hij en zijn medebestuursleden het allemaal somber in, de toekomst van de ijsclub was onduidelijk. Inmiddels is alles anders. “De kaartverkoop is goed geweest. We zien het weer helemaal zitten, ja.”

Hij slentert nog maar eens wat langs de kant van de baan. Ook al is het maar een klein stukje van de baan en lijkt de pret maar van korte duur, genieten doen ze bij de ijsclub in Swifterbant. En terecht.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding