Swifterbant discussieert in ruzie-achtige sfeer over woningbouwlocaties
Swifterbant discussieert in ruzie-achtige sfeer over woningbouwlocaties brugmedia.nl

Swifterbant discussieert in ruzie-achtige sfeer over woningbouwlocaties

Swifterbant

SWIFTERBANT - Zo'n 150 inwoners van Swifterbant hebben vanavond gediscussieerd over de toekomstige woningbouwlocaties in het dorp. De in allerijl in het leven geroepen actiegroep Red het Swifterbos had de verhoudingen op scherp gezet en Dorpsbelangen slaagde er niet in om de gemoederen tot bedaren te brengen. Daarbij maakte het niet uit hoe vaak er excuses werden gemaakt over de communicatie en hoe vaak er gezegd werd dat er nog niets vast staat.



Lees ook:

Stemming in actiegroep Red het Swifterbos is ?redelijk militant'



De komende jaren kan Swifterbant nog woningen bouwen in de Bloemenzoom en daarna in het centrum (MFC). Op de lange termijn is het de bedoeling dat Swifterbant uitbreidt op de Rivierduinlocatie, de akker ten noorden van de Swifterringweg.

Voor de tussenliggende periode, van 2018 tot pakweg 2025, worden er nog wat woninglocaties gezocht. De gemeente heeft bij Dorpsbelangen de vraag neergelegd waar dat moet gebeuren.

Ideeën in maart gepresenteerd

Dorpsbelangen heeft hiervoor een woonvisie opgesteld. Die ideeën werden in maart aan het dorp gepresenteerd (lees het verslag), maar drongen pas tot sommige dorpsbewoners door toen de gemeente de afgelopen week de visie van Dorpsbelangen onderschreef.

Het was de bedoeling dat er vanavond workshops zouden zijn over de toekomst van het Swifterbos. Het werd echter een discussie over de toekomstige woningbouwlocaties. Jim de Valk, onder wiens leiding de woonvisie is opgesteld, kon de sheets van maart weer van zijn harde schijf halen en nogmaals presenteren.

Hazepad en Volkstuinen

In de voorlopige plannen moeten er circa 20 woningen worden gebouwd aan het Hazepad en 80 op de locatie Volkstuinen. Tegen de plannen voor het Hazepad verzetten de overburen van de Buitenhof zich. Tegen de plannen voor de Volkstuinen is weerstand bij de tuinders en de eigenaren van de paardenstallen.

Daarnaast zijn er meningsverschillen over het Swifterbos. Dorpbelangen zegt dat er in de woonvisie ruimte komt voor meer groen, sommige bewoners zien plannen voor een parkachtige omgeving als het einde van het bos.

Spelwijk en Rivierduinlocatie

Het liefst zou Dorpsbelangen woningbouw realiseren in de Spelwijk, het verpauperde industrieterrein in het noordoosten van het dorp, of meteen op de Rivierduinlocatie. Waarschijnlijk zou ook de actiegroep onmiddellijk de strijdbijl begraven als er voor één van die locaties wordt gekozen.

Probleem is echter, dat de gemeente van tevoren nauwelijks wil investeren in de woningbouwlocaties. Onder die voorwaarde is Dorpsbelangen aan het werk gezet. Spelwijk valt daarom af, want daar moeten allerlei eigenaren van industriegebouwen worden uitgekocht. Rivierduinlocatie valt af omdat daar veel geïnvesteerd moet worden in infrastructuur.

Oplossing ver weg

Nu de hakken in het dorp in het zand zijn gezet, lijkt een oplossing ver weg. Mochten Dorpsbelangen en actievoerders er niet uit komen, dan lijkt het teruggeven van de opdracht aan de gemeente de meest voor de hand liggende uitkomst.

In dat geval moet de gemeente gevraagd worden om toch een fors bedrag te investeren in woningbouw op de locaties Spelwijk of de Rivierduinlocatie.

Dossier woningbouwlocaties Swifterbant

Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 4 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 5 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 5 uur geleden