Parochianen Swifterbant uiten pijn over sluiting van hun kerk
Parochianen Swifterbant uiten pijn over sluiting van hun kerk brugmedia.nl

Parochianen Swifterbant uiten pijn over sluiting van hun kerk

Swifterbant

SWIFTERBANT - Zodra de komst van het MFC in Swifterbant definitief is en kerkgebouw De Hoeksteen wordt gesloopt, verdwijnt de Rooms-Katholieke eredienst uit het dorp. Gisteravond bleek tijdens een hoorzitting dat de pijn diep zit.

Vorige week bezochten ongeveer 60 parochianen een informatie-avond. Gisteravond volgde er een hoorzitting met zo’n 20 aanwezigen. Alle betrokkenen omarmen de komst van het MFC, zo bleek. Tegelijkertijd betreuren veel gelovigen het sluiten van de kerk.

Aan de eredienst onttrekken

Het multifunctioneel centrum in Swifterbant komt op de plaats waar nu kerkgebouw De Hoeksteen staat. Voordat deze kerk gesloopt wordt, moet de RK-kerk eerst door het bisdom aan de eredienst worden onttrokken.

Waarschijnlijk is dit een formaliteit, want zowel de Norbertusparochie als het bisdom hebben op verzoek van de gemeente hun handtekening gezet onder een intentie-overeenkomst die moet leiden tot het MFC.

Bisdom wil geen nieuwbouw

Vanwege de krimp van de kerk heeft het bisdom besloten dat er geen nieuwe kerken mogen worden gebouwd. Ook Swifterbant krijgt geen nieuwe RK-kerk.

Volgens de huidige stand van zaken komt er in het MFC wel een zogenaamd ?pastoraal steunpunt’ voor onder andere gebedsvieringen. Er worden straks echter geen eucharistie- en communievieringen meer gehouden.

Namens de locatieraad schreef Jack Musters daarover eerder dit jaar: ,,De vooruitzichten zijn positief. Als geloofsgemeenschap Willibrord krijgen wij alle steun en vrijheid om binnen een pastoraal steunpunt ons geloof met elkaar te delen en te verrijken.’’

Een vertrouwd gebouw verdwijnt

,,Natuurlijk doet het pijn als er een vertrouwd gebouw verdwijnt’’, zegt secretaris Peter Dekker van de Norbertusparochie, ,,Die pijn is gisteravond verwoord.’’

Voor de duidelijkheid voegt hij eraan toe: ,,Zolang gebouw De Hoeksteen bestaat, is er geen noodzaak om de kerk aan de eredienst te onttrekken. Maar wij willen natuurlijk voorbereid zijn op de komst van het MFC. Dáár was de hoorzitting voor bedoeld.’’

Drie personeelsleden ontslagen

Overigens kwam de krimp van de kerken in Swifterbant onlangs ook aan het licht, toen na meer dan 25 jaar de dienstverbanden met drie personeelsleden werden opgezegd, waaronder het beheerdersechtpaar.

,,Heel vervelend als je mensen moet ontslaan. Al is dat door vrijwilligers goed opgevangen’’, aldus de heer Dekker, ,,Maar ja... de inkomsten gaan omlaag, de kosten blijven gelijk en dan ontstaat er een gat.’’

MFC Swifterbant

Afbeelding
UWV: "Grote vraag naar automonteurs in "Flevoland 3 uur geleden
Tulpenloop
Agenda zaterdag: Tulpenloop, Aldi, badminton, voetbal, Spinvis, Maris Sonores 3 uur geleden
Afbeelding
GroenLinks, PvdA en ChristenUnie willen meldpunt vuurwerkoverlast in Dronten 4 uur geleden