De Oeverwal houdt vertrouwen dat het MFC er komt
De Oeverwal houdt vertrouwen dat het MFC er komt brugmedia.nl

De Oeverwal houdt vertrouwen dat het MFC er komt

Swifterbant

SWIFTERBANT - ?Wij zien nog volop kansen en daar gáán we voor.? Vice-voorzitter Ineke Mastenbroek van de stichting De Oeverwal heeft nog alle vertrouwen. Volgens haar gaat het MFC in Swifterbant er komen. Dat meldde ze de bevolking van het dorp gisteravond.

Swifterbant moet een ‘multifunctioneel gebied’ krijgen en de vrijwilligersorganisatie De Oeverwal is daar verantwoordelijk voor. Wethouder Peter van Bergen heeft er niet zo veel vertrouwen meer in dat het goed komt. Hij meldde gisteren dat de gemeente alternatieven klaar heeft liggen voor het geval de stichting niet vóór 15 januari elf vragen beantwoordt (klik hier).

De bevolking van Swifterbant werd deze week tijdens twee bijeenkomsten geïnformeerd over de stand van zaken. De stichting De Oeverwal sprak dinsdag met de leden van de kerken en donderdag met de rest van de bevolking. Enkele honderden inwoners kwamen luisteren.

Voorzieningen verspreid over het dorp

Er wordt in Swifterbant al sinds 2005 gesproken over een MFC. Het begon met de constatering dat de voorzieningen verspreid over het dorp liggen. Dat leidt tot problemen op het gebied van beheer, onderhoud en vrijwilligers.

Daar komt nog bij dat Swifterbant te weinig seniorenwoningen heeft en dat de kerken behoefte hebben aan nieuwbouw. De kerken willen hun grond beschikbaar stellen voor een MFC.

Het heeft geleid tot plannen voor een complex op het terrein waar nu kerkcentrum De Hoeksteen staat. Daar moeten tal van voorzieningen komen: seniorenwoningen, zorgruimten, dagbesteding, dorpshuis, bibliotheek, kerk- en vergaderzalen. Op den duur kan daar een brede school aan worden toegevoegd.

Onder druk van de verkiezingen

In 2012 heeft de gemeente het besluit genomen om daadwerkelijk een MFC te bouwen. In 2013 werd de stichting De Oeverwal opgericht. In december van dat jaar ontstond er opeens een gat in de begroting. Volgens Ineke Mastenbroek kwam dat door een veranderde opstelling van de gemeente. Toch werd er in februari 2014 een contract getekend. ?Onder druk van de naderende verkiezingen?, erkende Mastenbroek, ?We zouden er samen wel uit komen.?

De problemen begonnen pas echt toen de directie van de woningcorporatie OFW in juli de stekker uit de seniorenwoningen trok. ?Toen het college daarna ook een aantal extra zekerheden vroeg, kwamen we vast te zitten. Alle gezamenlijke problemen waren opeens de problemen van De Oeverwal geworden.?

Gegoochel met cijfers

Wat volgde was een gegoochel met cijfers. In 2005 werd er nog werd gesproken over 92 woningen en een MFC van 1.740 vierkante meter. De huidige stand van zaken is: 30 huurwoningen, 15 koopwoningen en een MFC van 1.199 vierkante meter. En daar zit de dagbesteding niet eens meer in.

Financieel is er volgens Ineke Mastenbroek slechts een klein gat. ?Op een totale investering van 5,2 miljoen euro (koopwoningen niet meegerekend) gaat het om een gat van 160.000 euro.?

Elf vragen beantwoorden

?Het college heeft ons vandaag in een brief gevraagd 11 vragen te beantwoorden. We hebben tot de vijftiende januari de tijd. Die vragen gaan we beantwoorden, op de vijftiende ligt er iets. De vraag is alleen of het volledige antwoorden kunnen zijn, of dat het aanzetten tot antwoorden zijn.?

Mevrouw Mastenbroek houdt ondanks alle problemen vertrouwen: ?Dat baseren we op geluiden van gemeenteraadsleden. De fractievoorzitters hadden vlak voor de jaarwisseling een brief met een deadline gestuurd. Maar er is daarna een tweede brief gekomen van de hele raad. Die brief geeft ons vertrouwen dat er nog steeds steun is voor ons plan.?

MFC Swifterbant

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 10 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 11 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 11 uur geleden