Afbeelding
©maartenheijenk.nl

Swifterbant zorgt voor verrassende Thomasvaer en Pieternel

Swifterbant

DRONTEN ? Dorpsbelang Swifterbant heeft de bezoekers van de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente een verrassende ?Thomasvaer en Pieternelā€™ voorgeschoteld. Wel maakte het dorp dankbaar gebruik van de gelegenheid om de Drontense politiek meermalen op het hart te drukken dat het MFC Swifterbant er nu eindelijk moet komen.

De nieuwjaarswens van Thomasvaer en Pieternel was jarenlang een onderdeel van de vaste Gijsbreght-traditie in de Amsterdamse stadsschouwburg. De twee karakters voorzagen de actuele gebeurtenissen van satirisch commentaar.

Elders in het land vond die traditie navolging, veelal in de vorm van oubollige rijmelarijen. Swifterbant gaf zaterdag een heel nieuwe inhoud aan deze overlevering. Geen spruitjesgeur, maar een eigentijdse theatervoorstelling.

Meekijken, -voelen en -beleven

Dorpsvoorzitter Ap de Boer was Ć©Ć©n van de zes hoofdrolspelers. ?Thomasvaer en Pieternel is een oud concept?, vertelde hij na afloop, ?Vanuit de zeventiende eeuw was het vooral gesproken tekst. Wij zochten naar een vorm waarin iedereen het zou kunnen begrijpen en mee zou kunnen voelen, kijken en beleven. Er zaten diepere lagen in, maar ook als je niets weet van politiek heb je vanavond toch een leuke avond gehad, denk ik.?

De Boer had het grootste gelijk van de wereld. De bezoekers van de Nieuwjaarsbijeenkomst, voor het grootste deel vijftig-plussers, kregen een ?circusvoorstellingā€™ voorgeschoteld, waarin het gesproken woord slechts bijzaak was. Er viel voor het publiek veel te zien en te beleven.

Verschillende actuele Dronter onderwerpen passeerden de revue: de gemeentepolitiek, de Airgunners en vooral het MFC Swifterbant. Zaken die stuk voor stuk op originele wijze werden belicht. Het stoffige karakter van een dorpse Thomasvaer en Pieternel was bij Swifterbant ver te zoeken.

Doorgewinterde theatermakers

De voorstelling tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst wordt om beurten verzorgd door de drie kernen in de gemeente. Dorpsbelangen Swifterbant was er dit jaar in geslaagd om zes doorgewinterde theatermakers bij elkaar te brengen.

?Een deel van deze groep heeft twee jaar geleden al meegedaan bij het 50-jarig bestaan van Swifterbant. We hebben dat aangevuld met mensen die dit kunnen, waarvan we weten dat ze het leuk vinden en die er ervaring mee hebben.?

Een jaar bezig geweest

Het zestal is een jaar lang druk geweest met het project: ?In het begin maandelijks, daarna wekelijks en de laatste twee weken zijn we er acht uur per dag mee bezig geweest.?

Al die inspanning leidde naar die ene zaterdag. ?We hebben het vandaag twee keer uitgevoerd: vanmiddag tijdens de try-out en nu vanavond. Hier was het allemaal voor bedoeld, dit was het?, zei Ap de Boer.

?Ik ben heel erg tevreden?, besloot de dorpsvoorzitter.

Terecht! Swifterbant bezorgde de bezoekers van de Nieuwjaarsbijeenkomst een mooie avond.

De hoofdrolspelers:

- Anna Zwijnenburg
- Lot Bobbink
- Robert Baarda
- Jim de Valk
- Pieter Franken
- Ap de Boer

Maarten Heijenk

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 17 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 18 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 18 uur geleden