Irene Korting (VVD)
Irene Korting (VVD) ©maartenheijenk.nl

Gemeente en De Oeverwal willen dat Bramer het MFC Swifterbant bouwt

Swifterbant

SWIFTERBANT - Dick Verhoeven is voormalig CDA-wethouder van de gemeente Dronten en is nu algemeen directeur van aannemer en projectontwikkelaar Bramer uit Vriezenveen. Als het aan B en W en stichting De Oeverwal ligt, gaat dit bedrijf het nieuwe MFC in Swifterbant bouwen. De fracties van met name CDA en VVD vragen zich af of het wel verstandig is om af te zien van een openbare aanbesteding.

De stichting De Oeverwal gaat het multifunctioneel centrum Swifterbant realiseren en gaat delen daarvan verhuren aan bijvoorbeeld de gemeente en de kerken. Bij de voorbereiding trekt de stichting al jarenlang op met de heer Verhoeven, die in Swifterbant heeft gewoond.

Jan Terpstra

Voorzitter Jan Terpstra hield vanavond voorafgaand aan de behandeling van het MFC in de raad een warm pleidooi voor de firma Bramer. Hij waarschuwde ervoor dat een openbare aanbesteding tot hogere kosten gaat leiden. Bovendien wees hij erop dat Bramer risico neemt door de 15 koopappartementen te ontwikkelen.

Koene Tietema (CDA) toonde zich echter bezorgd dat het gunnen aan Bramer tot claims van andere aannemers gaat leiden. Irene Korting (VVD) noemde de voorkeursbehandeling van Bramer “onhandig”. Zij vroeg zich ook af of een eventueel kort geding tot vertraging gaat leiden.

Niet over één nacht ijs

Wethouder Peter van Bergen zei in zijn antwoord dat de gemeente niet over één nacht ijs is gegaan. De samenwerking met Bramer voldoet volgens hem aan de aanbestedingswet en aan alle regels. Hij noemde Bramer een “betrouwbare partner”, hij garandeerde dat dit bedrijf een hele scherpe prijs hanteert en vond het vooral belangrijk dat deze samenwerking tot snelheid leidt.

Of het betoog van de wethouder de twijfelaars over de streep trekt, moet over twee weken tijdens de raadsvergadering blijken.

MFC Swifterbant