Jeroen Groot bij De Rede van Dronten.
Jeroen Groot bij De Rede van Dronten. ©maartenheijenk.nl

Jeroen Groot verlaat De Rede en start MJ Café in Lelystad: „Een fantastische plek”

Zakelijk

DRONTEN - Bedrijfsleider Jeroen Groot van De Rede van Dronten start een eigen horecabedrijf: Café MJ aan de Bataviahaven in Lelystad. Over minder dan een jaar opent hij daar de deuren. Na 22 jaar gaat hij Dronten verlaten. „Natuurlijk ga ik het missen. De gezelligheid, de sfeer, het team en vooral de gasten. Wij hebben hier iedere week honderden mensen op visite. Na al die jaren heb ik hier een enorm netwerk.”

Jeroen (45) was een ‘broekie’, toen hij 22 jaar geleden door Carl en Alice Jansen benaderd werd voor de keuken van het toenmalige restaurant Havanna aan De Rede in Dronten. „Ik werkte op dat moment bij Holland Casino in Amsterdam, maar ik kom uit Schagen en had daar voor een broer van Carl gewerkt.”

Het was de bedoeling dat hij voor een paar maanden naar Dronten zou gaan. Het werd ietsje langer…

Toonaangevend

Carl Jansen had in die jaren een cafetaria in Dronten met daarachter een bruin café, een restaurant en voor de zaterdagavond een ‘danskelder’. Het was een relatief bescheiden bedrijf. Dat veranderde met de overname van de buurman, grand-café De Vier Jaargetijden. Er volgde een ingrijpende verbouwing. Vanaf De Rede tot de Walvisstraat, alles ging eruit. En zo ontstond De Rede van Dronten.

Jeroen Groot was inmiddels bedrijfsleider. Onder zijn leiding werd De Rede van Dronten volwassen, een toonaangevend horecabedrijf met 50 tot 55 mensen op de loonlijst, waaronder een stuk of vijftien fulltimers „Het is een begrip geworden in Dronten”, blikt hij trots terug, „En dat hebben we met z’n allen gedaan.”

Uiteraard ging het niet zonder slag of stoot. „Het lijkt misschien dat het er bij ons heel losjes aan toe gaat, maar er ligt een serieus handboek aan ten grondslag”, legt Jeroen uit, „We doen hier alles volgens wat wij de ‘Redemanier’ noemen. Het belangrijkste is daarbij de sfeer die we proberen te creëren. Dat begint bij de sfeer op de werkvloer. Als die goed is, straalt dat uit naar je gasten. Er zijn hier vriendschappen voor het leven ontstaan.”

Veelzijdigheid

Vooral de veelzijdigheid van de onderneming heeft hem al die jaren aangesproken: „De combinatie van het beginnen met de lunch, daarna het diner en vervolgens het ombouwen naar een discotheek waar je duizend man kon ontvangen. En de snackbar hoort daar zeker bij, daar is het allemaal mee begonnen.”

De bedrijfsleider kijkt met veel plezier terug op zijn jaren in het centrum van Dronten: „Carl liet me m’n ding doen. Het is héérlijk als je baas je vrij laat en het volste vertrouwen geeft. Het was hard werken, pittig, lange dagen maken. Toch ben ik nooit een dag met tegenzin aan het werk gegaan.”

Nieuw avontuur

Hij had tevreden kunnen uitbuiken richting zijn pensioen. In plaats daarvan start hij een nieuw avontuur. Het moment middenin de coronapandemie lijkt slecht gekozen. „Maar ik ben al twee jaar bezig met de voorbereidingen”, legt Jeroen uit. Dat de bouw van zijn nieuwe zaak door een beroepsprocedure een half jaar heeft stilgelegen, komt hem in de huidige crisis niet eens slecht uit: „De planning is nu dat we in juni of juli het pand in kunnen en dan wil ik op 1 december open gaan.”

MJ Café gaat zich vestigen in de in aanbouw zijnde tweede woontoren aan de Bataviahaven. „Ik zie daar mogelijkheden”, glundert Groot, „Met de haven, het strand, Batavia Stad en de boulevard wordt het één van de mooiste stukjes van Flevoland. Met uitzicht over de haven en het Markermeer; een fantastische plek.”

Laagdrempelig

De M in MJ Café staat voor echtgenote Marinda, de J voor zijn eigen voornaam. Die naam moet zorgen voor een laagdrempelige uitstraling. Het pand wordt 900 vierkante meter. „Alleen oogt het straks veel kleiner doordat we het opdelen. Er komt bijvoorbeeld een entresol, een wijnbar, een charcuteriebar.”

Laagdrempelig, daar draait het allemaal om: „Maar wel met hoogwaardige gerechten. Je kunt bij ons een wijntje met oesters bestellen, maar ook een biertje met een bitterbal. Het moet avondvullend worden, ik denk dat de mensen daar naar verlangen.”

Gemoedelijkheid

Jeroen Groot woont nu nog boven de zaak aan De Rede. Volgend jaar verhuist hij naar een appartement boven zijn MJ Café. Hij gaat Dronten missen, dat staat als een paal boven water: „Vooral de gemoedelijkheid. Iedereen zegt je op straat gedag, mensen staan in Dronten voor elkaar klaar.”

Lelystad is anders, dat heeft hij ervaren sinds zijn werkgever De Rede van Bataviahaven opende. Hij denkt dat zijn MJ Café aanvullend kan zijn: „Het horeca-aanbod in dat gebied is heel breed. We gaan elkaar daar versterken, daar ben ik van overtuigd.” Dat de ‘volksaard’ anders is dan in Dronten deert hem niet: „Ook daar heb je echte genieters, kunnen ze goede horeca waarderen.”

De helft van de begane grond wordt straks in beslag genomen door MJ Café.
Uitzicht over het Markermeer.