Afbeelding
Foto: Bertrik Hakvoort

Kerst in Oud Kampen dit jaar magisch én nautisch

Partnerbijdrages

KAMPEN - Theaterfestival ‘Kerst in Oud Kampen’ moest het twee jaar lang door corona noodgedwongen rustig aan doen. Maar dit jaar staat iedereen weer te popelen om Kampen en al haar bezoekers twee dagen lang te verrassen, ontroeren en te vermaken. Vooruitlopend op het Hanzejaar 2023 krijgt het festival dit jaar een nautisch tintje en een opwarmertje op de vrijdag. 

Wie Kerst in Oud Kampen dit jaar bezoekt, zal het gevoel krijgen in een mysterieuze havenstad verzeild te zijn geraakt. Vreemde wezens zullen zich tussen het publiek begeven, door toeval aan land gekomen maar duidelijk afkomstig uit de zee of van de schepen. En natuurlijk allemaal in een nautisch decor, dat bol staat van de zeilen en de touwen. ,,Kampen is natuurlijk altijd al een stad geweest die iets had met het water, denk maar aan de kogge en de voormalige Zuiderzee’’, zegt artistiek leider Jan Liefting over dat thema. ,,Maar ook nu nog, met de botters en de bruine vloot. Genoeg inspiratie voor een theaterfestival.’’ 

Meer ruimte, meer rust
De gedwongen pauze van twee jaar werd door de leiding van Kerst in Oud Kampen gebruikt om de zaken eens goed op een rijtje te zetten; de route bijvoorbeeld loopt dit jaar anders dan veel festivalgangers gewend zullen zijn. ,,We kregen vaak te horen; wat jammer dat we niet even langer konden blijven kijken’’, weet Gerrie Kragt als festivaldirecteur. ,,Vooral in de wat nauwere straten zoals de Buiten Hofstraat werd het publiek als het ware vooruit gestuwd.’’ Daarom is er dit jaar voor gekozen het publiek en de spelers alle ruimte te gunnen op de bredere IJsselkade en in de Boven Nieuwstraat. ,,Meer ruimte, meer rust’’, zegt Gerrie. ,,En we hebben ook geluisterd naar andere suggesties van het publiek; de nostalgische kermis op het Van Heutszplein is en blijft nou eenmaal een publiekslieveling. Die kermis staat er natuurlijk dit jaar weer.’’ Voor wie echt niet kan wachten; die nostalgische kermis opent dit jaar ook al op vrijdag 9 december de poorten en tenten. ,,Een beetje een opwarmertje voor de dagen erna’’, aldus de organisatie.

Vroeg in het seizoen
Kerst in Oud Kampen valt dit jaar vroeg; al op tien en elf december. Die twee dagen zijn gekozen om het WK voetbal in Qatar voor te zijn, want de week erop worden daar al de halve en hele finale gespeeld. Maar voor de vele vrijwilligers bij het theaterfestival maakt dat niet uit; na twee jaar wachten heeft iedereen er weer zin in. ,,We staan te popelen’’, is een veelgehoorde uitdrukking deze dagen in het ‘hoofdkwartier’ van Kerst in Oud Kampen aan de Noordweg.

Meer weten?
Het theaterfestival wordt dit jaar voor de 21e keer gehouden in de binnenstad van Kampen, en wordt vooral mogelijk gemaakt door de inzet van vele tientallen vrijwilligers. Wie meer wil weten over het magische en nautische festival van dit jaar, neemt een kijkje op www.kerstinoudkampen.nl. Ook is daarop meer informatie terug te vinden over zaken als toegang, parkeren én de mogelijkheid om vriend of sponsor te worden van het leukste Kamper kerstfeestje dat er is. Kijk voor meer informatie op https://kerstinoudkampen.nl.

Nick de Vries

Afbeelding
Veilig Verkeer geeft 50-plussers gratis fietsles in Dronten 6 uur geleden
Avondvierdaagse Dronten.
Agenda maandag: Avond over geluid windparken, inschrijven voor avondvierdaagse 6 uur geleden
Wethouder Siert Jan Lap
Personeelsstop is eerste bezuiniging van Dronten op weg naar 'ravijnjaar' 2026 7 uur geleden