Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Autoverzekering in Dronten 18 procent goedkoper dan gemiddeld

Partnerbijdrages

De premies voor autoverzekeringen liggen in Dronten gemiddeld 18 procent lager dan gemiddeld in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl Drontenaren betaalden in 2022 gemiddeld 61,15 euro per maand voor hun autoverzekering. Het landelijke gemiddelde lag op 74,75 euro per maand. Inwoners van Dronten zijn per jaar dus gemiddeld 163 euro goedkoper uit.

‘Dronten is een veilige gemeente voor je auto’

Dat Drontenaren relatief weinig hoeven te betalen voor hun autoverzekering, komt doordat het een relatief veilige gemeente is voor je auto. “Autoverzekeraars kijken bij het bepalen van de premie onder meer hoe groot de kans is op schade in de gemeente waar je woont. Ze kijken daarbij bijvoorbeeld naar het aantal autodiefstallen en vandalismegevallen in de gemeente”, legt Amanda Bulthuis van Geld.nl uit.

In Dronten vonden 5 autodiefstallen en 60 gevallen van autovandalisme plaats in 2021. Dit is lager dan het landelijke gemiddeld van 15 diefstallen en 82 vandalismegevallen per gemeente. “Dit verklaart dus deels de veel lagere premie in Dronten”, zegt Bulthuis.

Weinig verkeersdrukte in Dronten zorgt ook voor lagere autopremie

Daarnaast kijken autoverzekeraars naar de verkeersdrukte om de schadekans te bepalen. Hoe meer drukte, hoe groter de kans op een schade, redeneren ze. Autoverzekeraars kijken hiervoor naar het gemiddeld aantal adressen in een straal van één vierkante kilometer. Dronten had in 2022 gemiddeld 781 adressen per vierkante kilometer, een stuk lager dan het gemiddelde van 1.192 over alle gemeentes in Nederland. “Ook dat zorgt dus voor een lagere premie in Dronten”, voegt Bulthuis toe.

Grote premieverschillen tussen autoverzekeringen in Dronten

Verder zag Geld.nl dat er in Dronten grote premieverschillen zijn tussen de verschillende autoverzekeraars. Bulthuis: “In de autoverzekering vergelijkingen van Drontenaren was het verschil tussen de gemiddelde premie en de goedkoopste autoverzekering gemiddeld 184 euro per jaar. Je kunt dus flink besparen als Drontenaar door meerdere verzekeraars te vergelijken en goedkope verzekering voor je auto te kiezen.”

Afbeelding
AIR, Arooj Aftab, Miles Kane en Jonny Greenwood (Radiohead) op Lowlands 20 uur geleden
Afbeelding
Agenda zaterdag: Opwekking, open huis voedselbank, G-korfbal, Peppa, voetbal 20 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek naar arbeidsmigranten en permanente bewoning Boschberg en Bremerberg 21 uur geleden