Afbeelding
Foto: Gemeente Dronten

In coalitieakkoord is samenwerken toverwoord

DRONTEN - De vier beoogde wethouders hebben vorige week het coalitieakkoord gepresenteerd. In De Binding in Biddinghuizen werden de wethouders en het akkoord, op hoofdlijnen, gepresenteerd.

Vertrouwen en samenwerken, dat zijn de woorden die veelvuldig voorkomen als het akkoord verder wordt toegelicht. Met elkaar bouwen aan de toekomst en niet alleen met het college en de raad, maar ook met de inwoners van de gemeente. “Investeren in vertrouwen”, duidt Siert Jan Lap als eerste het akkoord. Hij wordt onder andere wethouder op het gebied van regie bestuurlijke vernieuwing, inwonersparticipatie, financiën en sport.

Vernieuwing

De nieuwe coalitie, bestaande uit het CDA, Leefbaar Dronten, D66 en SP, wil dus inzetten op bestuurlijke vernieuwing, bouwen aan vertrouwen. “Het college vertrouwen bij de raad, de raad in haar kracht zetten en zo moet het vertrouwen gaan leven waar het thuishoort: in de samenleving. Samen aan de slag”, legt Lap de verbinding met de naam van het akkoord: samen bouwen aan de toekomst.
De grote vraag die boven de markt hangt is hoe groot Dronten in de toekomst gaat worden. Er wordt al veelvuldig gesproken over uitbreiding, maar over exacte inwonersaantallen is lang niet iedereen het eens. “Belangrijk thema”, hoor je dan op een bijeenkomst over een nieuw coalitieakkoord.
Maar waar het toch vooral over blijft gaan, is verbinding leggen, samenwerken en bestuurlijke vernieuwing doorvoeren. “Ik denk dat het woord raadsagenda nog nooit in het akkoord is voorgekomen. Hoe gaan we daar nou mee om, om ook de raad in stelling te brengen”, zegt Lap.

Wethouders

De beoogde wethouders? Dat zijn de eerdergenoemde Siert Jan Lap (CDA), Peter van Bergen (Leefbaar Dronten), Peter Duvekot (SP) en Lazise Hillebregt (D66). Lap gaat zich dus onder andere bezighouden met financiën, terwijl Peter van Bergen het sociale domein verlaat. Hij begint aan zijn derde termijn en heeft onder andere de regie over Dronten ontwikkelt. Daarnaast gaat hij aan de slag met het woonbeleid, verkeer en vervoer en ruimtelijk beleid.
De meest opvallende naam is misschien wel die van Peter Duvekot van de SP. Hij krijgt het sociale domein onder zijn hoede. Lazise Hillebregt van D66 gaat onder andere met de energietransitie bezig, net als met onderwijs en de gezondheidszorg. Alle wethouders gaan fulltime aan de slag in het gemeentehuis.