Derde termijn Van Bergen: ‘Bouwen aan Dronten'

Peter van Bergen gaat op voor zijn derde termijn als wethouder binnen de gemeente Dronten. Hij stelde zich beschikbaar namens Leefbaar Dronten. “Er zijn nog zoveel mooie dingen te doen”, weet Van Bergen.

Waarom hij voor een derde keer aan de klus als wethouder begint, dat is de vraag die hij tijdens de presentatie voor de pers als eerste krijgt. “Na twee periodes, en eigenlijk ook al na één, moet je jezelf de vraag stellen of je nog door wil. Die vraag heb ik mezelf ook gesteld in het najaar. Ik heb er nog zoveel plezier in dat ik tot de slotsom kwam om nog beschikbaar te zijn”, duidt de wethouder, die na de verkiezingen en de coalitieonderhandelingen wederom een plaats in het college kreeg. "Dat moet altijd nog maar gebeuren."
Die coalitieonderhandelingen gingen vrij snel. Veertig dagen na de verkiezingsuitslag heeft Dronten al een nieuw college en dat is bewonderenswaardig. “Het was heftig en snel”, verklaart Van Bergen nadat hij net een eerste uitleg heeft gegeven. “Niet heftig qua inhoud, want ik denk dat we het op veel gebieden al eens waren. Het is gewoon heel snel gegaan, eigenlijk een hogedruksessie. Kijk maar in de gemeentes om ons heen, daar zijn ze nog bezig. De vorige coalities zijn pas eind mei echt tot stand gekomen. Het was een heel snel proces, waarin we elkaar op de inhoud goed gevonden hebben. Dan kun je hier begin mei al staan om het akkoord en de beoogde wethouders te presenteren.”

Steken laten vallen?

Het gaat veel over vertrouwen, samenwerkingen zoeken. Heeft het vorige college, daar waar Van Bergen ook onderdeel van was, wat dat betreft steken laten vallen? “In een coalitieakkoord kijk je vooruit. Natuurlijk zijn er dingen goed gegaan en ook dingen niet goed gegaan. Maar voor mij is dit nu de presentatie van het nieuwe coalitieakkoord en kijken we vooruit, daar maak je 'm ook voor. Met vertrouwen naar de toekomst om te bouwen aan een mooi Dronten.”
Van Bergen is actief voor Leefbaar Dronten en was in het vorige college onder andere belast met het sociale domein, maar ook het armoedebeleid en WMO. Nu wachten er andere uitdagingen. "Als je samenwerkt met partners, is vertrouwen het allerbelangrijkste. Dat vinden wij als coalitie heel belangrijk", zegt hij nog maar eens over een van de toverwoorden.
Van Bergen heeft zin in een volgende termijn, zo stelt hij. “Ja, zeker. Hoe het al gegaan is en ook mijn beoogde collega’s, ik moet zeggen dat ik daar heel veel zin in heb.”
De officiële beëdiging van de wethouders moet nog plaatsvinden, maar dat is normaal gesproken een formaliteit. En dus gaat Van Bergen op voor zijn derde termijn.