Peter Duvekot is een van de wethouders binnen de nieuwe coalitie.
Peter Duvekot is een van de wethouders binnen de nieuwe coalitie. Foto: Wouter Foppen

Duvekot en SP verrassing in college

Peter Duvekot wordt wethouder in de gemeente Dronten en dat had niemand een paar maanden geleden aan zien komen. Totdat zijn SP een mooie winst boekte tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

Want Duvekot is eerlijk: op het moment van de uitslag werd er stiekem al over een rol in het college gesproken. “Ik zal toegeven dat de uitslagenavond voor ons best verrassend was. We zijn een goede tien procent gegroeid en dan neemt de kans op deelname aan de coalitie toe. Op die avond hebben we het er voorzichtig over gehad en het is heel gaaf dat het zo heeft uitgepakt.”

Vijfde wiel?

Er werd lang gesproken over het feit dat er een vierde partij bij moest. Dat klinkt een beetje alsof de SP nu het vijfde wiel aan de wagen zou zijn. Is dat zo? "Absoluut niet”, reageert Duvekot stellig. "Deze informateurs en later de formateurs hebben al heel snel de boel opengegooid. Ze zijn niet in de achterkamertjes gaan onderhandelen over een vierde partij en daardoor leek het alsof die erbij moest.”
Duvekot krijgt best een zware portefeuille voor de kiezen, want hij gaat onder andere bezig met het sociale domein. "Dat geeft ook de gelijkwaardige positie van de partijen aan. Het sociale domein is groot en drukt ook aardig op de kosten van de gemeentelijke begroting. En er is heel veel te doen, omdat er heel veel gaat gebeuren.”
Desalniettemin heeft Duvekot enorm veel zin om aan de slag te gaan. Sterker nog: "Ik kan niet wachten.”