Afbeelding
Het onderzoek naar de gemeente gaat niet verder. Foto: ©maartenheijenk.nl

Stekker uit onderzoek naar privacy

DRONTEN - De privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens (AP) neemt de klacht die de FNV onlangs indiende tegen de gemeente Dronten niet verder in behandeling. De FNV denkt er nu aan om bezwaar te maken tegen deze beslissing. 

Afgelopen zomer werd duidelijk dat de gemeente al ruim zeven jaar beeld- en geluidsopnamen maakt van gesprekken met bijstandsgerechtigden. FNV Uitkeringsgerechtigden diende een klacht in bij AP, maar een straf volgt er dus niet.
De reden die volgens het FNV wordt opgevoerd is ronduit discutabel: een personeelstekort. "Dit is niet de eerste keer dat een gemeente straffeloos de privacy van haar inwoners kan schenden. Zo wordt de privacywaakhond een wassen neus”, vindt Maureen van der Pligt, bestuurder FNV Uitkeringsgerechtigden.
Ja, er is bij AP een personeelstekort. Maar volgens de instantie is het niet zo dat er helemaal niets is gebeurd. "We hebben na de melding direct contact gezocht met de gemeente en de gemeente is gestopt met de opnames”, zegt Caspar Itz, woordvoerder AP. "Er wordt nu geen verder onderzoek meer naar gedaan.”
De gemeente Dronten komt weg met het overtreden van de privacywet en ontloopt dus een straf. Komt dat daadwerkelijk door personeelstekort? "Dat is moeilijk te zeggen”, weet Itz. "Maar als er te weinig personeel is, moet je heel scherp zijn in de keuzes. Hoe meer personeel, hoe scherper je toezicht kunt houden.”