Afbeelding
Foto: HW van Boeijen

Lancaster over Dronten trekt veel toeschouwers

DRONTEN - De Britse Lancaster van de Royal Air Force Battle of Brittain Memorial Flight vloog op 4 mei traditiegetrouw over het Meerpaalplein. En dat kon rekenen op vele toeschouwers. 

De flypast van de Lancaster stond in eerste instantie gepland voor 16.50, maar de aanwezigen moesten geduld hebben. Een dik uur later klonk het gebrom van het vliegtuig, gebruikt in de Tweede Wereldoorlog. Hij kwam uit de richting van de Veluwe schuin over het Meerpaalplein en deed dat onder applaus van publiek, waaronder vele veteranen en Airgunner Ron Powers en zijn zoon Peter.
Het vliegtuig maakte vervolgens nog twee rondes over het Meerpaalplein, om in westelijke koers het luchtruim boven het dorp te verlaten. Het maakte duidelijke indruk op de aanwezigen en niet alleen bij de ouderen. Jong en oud genoot na jaren weer van deze Dronter traditie.

Dodenherdenking

Ook tijdens de officiƫle herdenking op het Meerpaalplein vlogen er nog meerdere vliegtuigen over als eerbetoon. Dat gebeurde net voor de twee minuten stilte en na de twee minuten stilte en de volksliederen. Hierbij ging het eveneens om oudere toestellen, die laag over het plein kwamen. De vele aanwezigen bij de herdenking konden het dat ook niet laten om de vliegtuigen uitgebreid te bekijken.