Afbeelding
Foto: screenshot bestemmingsplan

Gemeente neemt plannen voor nieuwe vakantiewoningen onder de loep

Gemeente

BIDDINGHUIZEN - De gemeente Dronten gaat niet over één nacht ijs als het gaat om de plannen voor ruim 300 vakantiewoningen op recreatieterrein Ellerveld in Biddinghuizen. Het gaat de Wet bevordering integriteitsbeoordeling (Bibob) toepassen om te voorkomen dat er ondermijnende activiteiten worden gefaciliteerd. 

De firma Dormio heeft plannen om aan het Veluwemeer een park van zeker 300 recreatiewoningen te bouwen en daarom heeft er in een eerder stadium al een herziening van het bestemmingsplan Ellerveld plaatsgevonden. In het kader van de aanvraag van een omgevingsvergunning is er een vooroverleg geweest tussen Dormio en de gemeente en daaruit kwam de vraag naar voren of er een Bibob-onderzoek moest plaatsvinden. 

Mede op advies van het RIEC Midden Nederland is besloten dat te doen, al is dat geen normale gang van zaken. In principe zijn Bibob-onderzoeken naar omgevingsvergunningen niet opgenomen in het Bibob-beleid van de gemeente, maar de Wet Bibob en de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht bieden echter een basis voor een bibob-toets. 

Vakantieparken grote bron

Waarom de gemeente Dronten dit doet? Onder andere omdat uit recent onderzoek van RIEC Oost-Nederland blijkt dat er veel geld wordt witgewassen door criminelen via aankoop van een recreatiewoning of zelfs volledige vakantieparken, zo wordt gemeld. Via de Bibob-toets hoopt de gemeente inzicht te krijgen in de partij die de vergunning aanvraagt en waar de financiering van het project vandaan komt. 

“Omdat het gaat om een groot aantal nog te bouwen recreatiewoningen, is hier veel geld mee gemoeid. Dit maakt het in potentie voor malafide ondernemers interessant en is de kans groter dat met een dergelijk project bijvoorbeeld geld witgewassen wordt”, schrijft de gemeente. Het schat dat de bouwsom tussen de 30 en 40 miljoen ligt, uitgaande van 100.000 euro per woning plus de aanleg van het park met voorzieningen. 

Waarschuwing

De gemeente hoopt met het uitvoeren van het onderzoek ook een waarschuwing uit te delen. “Ontwikkelaars/ondernemers zijn in de toekomst gewaarschuwd: Dronten voert een Bibob-toets uit. Malafide ontwikkelaars/ondernemers denken dan twee keer na alvorens in Dronten een aanvraag voor een dergelijke activiteit in te dienen”, luidt de denkwijze van de gemeente. 

De aanvraag van de omgevingsvergunning wordt begin september verwacht, daarna wordt het Bibob-onderzoek direct gestart.