De eerste editie van het feest was een groot succes.
De eerste editie van het feest was een groot succes. Foto: Facebook Dorpsfeest

Dorpsfeest wordt DorpsFestival, organisatie op eigen voet verder

Swifterbant

SWIFTERBANT - De organisatie van het dorpsfeest in Swifterbant gaat op eigen voet verder. Waar het feest eerst nog onder de vlag van Dorpsbelangen en dus stichting De Klokbeker viel, wordt er nu een eigen stichting opgericht. De naam van het feest wijzigt naar DorpsFestival Swifterbant. 

En dus krijgt Swifterbant weer een nieuw clubje, naast Dorpsbelangen plus stichting De Klokbeker, die laatste is al verantwoordelijk voor verschillende evenementen in het dorp. Waarom lukt het in Swifterbant toch maar niet om alles bij elkaar te houden? “Tja, zeg het maar...”, reageert Chantal van den Berg, een van de organisatoren van het DorpsFestival. “Er zijn te veel groepjes. We hebben bijvoorbeeld een gigantische voetbalclub, waarvan heel veel mensen graag mee willen helpen. Door ons neutraal op te stellen hopen we dat iedereen ook echt mee wil helpen.”

Van den Berg en haar collega-organisatoren hopen dat het door de afsplitsing weer wat makkelijk wordt om het feest te organiseren. “Bijvoorbeeld met het binnenhalen van sponsoren, maar ook voor het nemen van besluiten”, zegt zij. Op social media rept het DorpsFestival over ‘kortere lijnen met alle doelgroepen en snelle besluitvorming’.

De link tussen de nieuwe stichting en De Klokbeker blijft overigens wel bestaan, zo maakt Van den Berg duidelijk. “Zij zagen het wel een beetje aankomen en hebben aangegeven dat ze zeker graag mee willen helpen als vrijwilliger. Eigenlijk waren zij wel positief. Van Dorpsbelangen zelf hebben we geen reactie ontvangen. Dus hoe zij het zien, weet ik niet.”

DorpsFestival

Door deze wijziging werd de naam van het feest ook direct gewijzigd en wel naar DorpsFestival Swifterbant. “Dat hebben we gedaan om het netjes te houden”, zegt Van den Berg. “Door de sfeer en de plek had iedereen het toch al over een festival, dus dat hebben we maar zo gelaten.”

De volgende editie staat gepland voor 1, 2 en 3 september 2023. “Het gaat vast lukken om er weer iets mooi van te maken”, aldus Van den Berg.