Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Foto: Unsplash

Hanzelijn gaat in 2027 liefst drie tot vier maanden dicht

Algemeen

DRONTEN - De dienstregeling van de Hanzelijn wordt in 2027 voor drie tot vier maanden volledig stilgelegd. De reden dat er in die periode geen treinen rijden van en naar Dronten? ProRail wil op termijn de maximum snelheid verhogen naar 160 kilometer per uur en daarvoor is het nodig om te testen. 

En niet zomaar testen, uitgebreid testen, meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan de Tweede Kamer. Om het verhogen van de snelheid namelijk veilig te laten verlopen, moeten bepaalde systemen uitgebreid worden getest. Waarom er voor de Hanzelijn wordt gekozen? Dat heeft dan weer te maken met de complexiteit van dit traject, zo valt te lezen, want er is een rangeerterrein plus drie stations.

Ongeplande hinder voorkomen

Er is gekozen voor een periode van een aantal maanden omdat er niet voldoende getest kan worden in alleen de nacht en in het weekend. Daarover schrijft het ministerie: ‘Het uitgangspunt is daarbij dat geplande hinder wordt verkozen om ongeplande hinder te voorkomen, waarbij wordt gezorgd dat die geplande hinder zo gering mogelijk is’.

De Hanzelijn is niet het enige traject waar getest wordt. Dit geldt ook voor een deel van de Flevolijn, de lijn Leeuwarden - Harlingen en Zwijndrecht - Belgische grens.