De toeristenbelasting gaat flink omhoog, bijvoorbeeld voor bezoekers van Lowlands.
De toeristenbelasting gaat flink omhoog, bijvoorbeeld voor bezoekers van Lowlands. Foto: Wouter Foppen

Stijging afvalstoffenheffing is noodzakelijk, toeristenbelasting in Dronten gaat fors omhoog

DRONTEN - De afvalstoffenheffing gaat in 2023 met 1,2 procent omhoog. Althans, dat voorstel doet het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Ook wordt er geschreven dat de toeristenbelasting volgend jaar omhoog moet, met een behoorlijke percentage.

De stijging van de afvalstoffenheffing is een noodzakelijke, zo schrijft het college. Er wordt gesproken over bepalende factoren als de toegenomen verwerkingskosten, toegenomen brandstofkosten en lagere tonnage afval, waardoor deze stijging wordt doorgevoerd. ‘Om de afvalinzameling kostendekkend te kunnen uitvoeren (uitgangspunt 100% kostendekking via het tarief, raadsbesluit 2022). De 1,2 procent is lager dan in de begroting geprognotiseerde indexering van 6 procent van het tarief.’

Het verschil

Een eenpersoonshuishouden moet op dit moment 279,18 euro per jaar afdragen voor de afvalstoffenheffing. Voor een meerpersoonshuishouden is dat een bedrag van 348,97 euro. Als het aan het college ligt, gaat een eenpersoonshuishouden per 2023 282,65 euro betalen, een toename van 3,47 euro. Een meerpersoonshuishouden gaat naar 353,31 euro, dat is een stijging van 4,34 euro. De overige tarieven, bijvoorbeeld de milieustraat en het ophalen van grofvuil, blijven hetzelfde als in 2022.

Milieustraat

Op de milieustraat in Dronten, gevestigd aan De Schipbeek, kan er op dit moment alleen met pin afgerekend worden. Het college gaat echter wel de mogelijkheid bieden om een factuur op te sturen als inwoners ter plekke niet kunnen betalen. Gratis is dat echter niet, want om de administratiekosten te dekken wordt een bedrag van tien euro per factuur voorgesteld.          

Toeristenbelasting                                                       

Ook de toeristenbelasting gaat omhoog, en niet een beetje. Waar het nu nog gaat om 0,95 cent per persoon, moet het bedrag in 2023 naar gemiddeld 1,45 euro per persoon. Een jaar later moet het tarief zelfs nog verder stijgen, mogelijk naar 1,53 euro.
Deze informatie blijkt uit een voorstel van het college richting de gemeenteraad. Het huidige bedrag stamt uit 2012 en het college wil dat nu herzien om zo in lijn te komen met omliggende gemeenten. Zo betaal je bijvoorbeeld in Elburg gemiddeld 1,55 euro, in Lelystad 2,50 en in de Noordoostpolder 1,16. Dronten heeft met de eerder genoemde 0,95 cent op dit moment de laagste toeristenbelasting van de provincie Flevoland.
Volgens het college is het ondernemers een doorn in het oog dat er verschillen zijn tussen de gemeenten. ‘Het is wenselijk om afspraken met buurgemeenten te maken’, stelt het college daarom. Het denkt ook dat de ophoging van de toeristenbelasting gezien de grote verschillen voor weinig kritiek van ondernemers zal zorgen.

Festivals

Dronten ziet zichzelf als festivalvriendelijk en heeft daarom besloten om geen differentiatie toe te passen. Een festivalbezoeker, bijvoorbeeld die van Defqon.1 of Lowlands, blijft hetzelfde betalen als een vakantieganger. ‘Het gaat om alle accommodaties. Hoewel ook de prijsverhoging gezien de ticketprijs te rechtvaardigen is en het juridisch mogelijk is, geeft het een signaal af aan zowel organisatoren van festivals als festivalbezoekers dat zij een extra last zijn. Dat past niet bij een uitstraling van festivalvriendelijke gemeente', schrijft het college.