De recreatiezaal, waar de inwoners van alles kunnen beleven.
De recreatiezaal, waar de inwoners van alles kunnen beleven. Foto: Wouter Foppen

Asielzoekers leven tijdelijk in een klein dorp

BIDDINGHUIZEN - De eerste asielzoekers die onderdak krijgen in de noodvang in Biddinghuizen zijn sinds vorige week dinsdag op het terrein. Daar stond alles voor ze klaar, al werd er op het laatste moment nog wel gewerkt aan de gezinsunits.
Zo’n drie weken geleden stond er amper nog iets op het evenemententerrein, inmiddels is er een klein dorpje uit de grond gestampt. Met een recreatieruimte, waar van alles wordt georganiseerd. Een filmavond, tafelvoetballen, karaoke, je kunt het zo gek niet bedenken of het staat op de planning.
De asielzoekers slapen in een kamer waar plaats is voor zes, mannen en vrouwen in principe gescheiden. "Maar wat nou als twee bewoners elkaar leuk vinden en een stelletje worden?”, vraagt burgemeester Jean Paul Gebben zich tijdens de rondleiding ineens af. Het antwoord is duidelijk: dan kunnen de twee dat laten weten aan de medewerkers van het coa en worden ze als het even kan in een gezinsunit geplaatst.
Op dit moment wonen er zo'n 1000 asielzoekers op de opvang in Biddinghuizen. In eerste instantie blijft het volgens het COA bij dat aantal asielzoekers, naar verloop van tijd wordt bekeken hoe en wanneer het aantal inwoners naar 1500 gaat.

Kleurplaten op de tafels, gemaakt door leerlingen van basisscholen in Biddinghuizen.
De eetzaal, er wordt gewerkt in drie shifts.
De doucheruimte, er zijn afzonderlijke ruimtes voor mannen en vrouwen.
Een van de douches op de opvang.
De slaapkamers zijn voor zes personen. De regels zijn duidelijk.
Een van de slaapunits, mannen en vrouwen slapen in principe gescheiden.
Een van de gezinsunits op het terrein nabij Walibi.