VVD in de hoek als het gaat over vluchtelingen

DRONTEN - VVD Dronten keek kritisch naar de tijdelijke vluchtelingenopvang in Biddinghuizen, maar tijdens de raadsvergadering over dit onderwerp bleek dat de partij er wat dat betreft eigenlijk een beetje alleen voor staat. Sterker nog, de overige partijen, op het CDA na, zetten de VVD in de hoek. 

Er kwam nog net geen terechtwijzend vingertje aan te pas, maar het mocht tijdens de raadsvergadering duidelijk zijn dat enkele collega-raadsleden van Barry Hoogezand (VVD) weinig snapten van de kritiek op de beslissing van het college. Neem Jan Ammerlaan van Leefbaar Dronten, die zichtbaar opgelucht was toen hij zijn relaas had gehouden. “Het gaat om een VVD-staatssecretaris en een CDA-minister. Nou, dat wilde ik wel even laten voelen. En daarbij, het is als raad onze rol niet. Het is de rol van het college, het gaat om college-bevoegdheid. We hebben juist voor deze periode afgesproken dat we niet op elkaars stoel gaan zitten. Dus waarom moeten wij dan aan het college vragen om de raad te informeren?”
Wat Ammerlaan betreft is de tijdelijke opvang geen discussiepunt. “Mensen komen uit een situatie die ellendig is en komen in de hoop dat ze geholpen worden. Vervolgens moeten ze buiten liggen. Dat moeten we toch niet willen? Als een college gevraagd wordt om mee te helpen, mee te denken en dat het opgepakt wordt, daar moet je trots op zijn.”
GroenLinks kwam in de persoon van Danieke van Baal met een gedicht, in 2015 geschreven door Anne Vegter. Het draagt de titel Welkom in Nederland. Een citaat: ‘En waar zou jij op hopen als je verhaal, je land, je stad, je monument, je berg, je dorp, je eer, je school, je huis, je deken, je matras, je nachtrust dagelijks aan stukken werd gerukt?’. Van Baal gaf vervolgens ook nog mee dat ‘best veel doen niet genoeg is in tijden van nood’.

Kritisch

En Hoogezand en de VVD? Zij blijven kritisch. “Ik snap dat het een college-bevoegdheid is, maar ik vind gewoon dat de stem van de samenleving te weinig is gehoord. Dus de stem van de Biddinghuizenaar, maar ook die van de Drontenaar en de Swifterbantenaar. In die twee maanden dat het college hiermee bezig is geweest, had ik gehoopt dat dit college, dat participatie heel groot in het coalitie-akkoord heeft staan, de tijd had genomen om te luisteren naar onze inwoners. Ik heb het gevoel dat onze zorg niet echt wordt gehoord door het college.”
Het CDA stond als enige partij nog enigszins aan de kant van de VVD, al was de kritiek van die partij een stuk minder fel. "Zij wilden niet zo ver gaan”, weet Hoogezand, die zich gedurende het bespreken van dit onderwerp inderdaad een beetje in de hoek gezet voelde. "Alsof we niet kritisch mogen zijn op dit onderwerp...”