Afbeelding
Foto: Wouter Foppen

Gemeenteraad stelt begroting vast, al zijn er veel vragen over armoede

DRONTEN – De gemeenteraad heeft donderdagavond de begroting voor 2023 vastgesteld. Na een vergadering van meerdere uren, met meer dan tien amendementen en tien moties, ging de raad unaniem akkoord. 

Amendementen en moties waren er te over, het merendeel werd naar de prullenbak verwezen. Zo wilde de VVD de OZB minder hard laten stijgen, maar dat plan werd ontraden door het college en kreeg vervolgens ook geen meerderheid van de stemmen. "De stijging van de OZB is een onderdeel van de begroting en een stuk dekking van de uitgaves die we willen gaan doen”, zei wethouder Siert Jan Lap over dat onderwerp.
Waren er ook moties en/of amendementen die wel met gejuich werden ontvangen? Ja, zeker. Neem de motie ‘invoeren ontbijten op school' van de PvdA, ChristenUnie en GroenLinks Dronten. Die werd aangenomen, waardoor er gekeken gaat worden of er behoefte is aan een voorziening ‘ontbijt op school'. "Wij bevelen deze van harte aan. We gaan zeker met het onderwijsveld in gesprek over waar het nodig is, om zo tot een oplossing te komen", vertelde wethouder Lazise Hillebregt, die ook nog meegaf dat de aanpak van dit probleem onderdeel wordt van het actieplan 'besteedbaar inkomen'.
Dat actieplan valt onder de verantwoordelijkheden van wethouder Peter Duvekot, die daar naar eigen zeggen hard aan werkt. Roelf Raterink van de PvdA concludeerde terloops dat de wethouder te laat zou zijn met dat plan. De VVD vroeg nog maar eens wanneer de raad dat plan kan verwachten. "Liever gisteren", zei Duvekot. Het moet er in december liggen.