Gemeente Dronten in de prijzen met speciale route

DRONTEN - De gemeente Dronten is in de prijzen gevallen met de dementievriendelijke route - de Oost. Tijdens de uitreiking van de loopawards 2022 ontving de gemeente een award in de categorie ‘ruimte in de fysieke omgeving’.

De gemeente Dronten concurreerde tijdens de verkiezing met de collega’s uit Delft en Leeuwarden. De jury beoordeelde de dementievriendelijke route in Dronten als beste, onder andere omdat de oplossing erg eenvoudig is, maar de impact groot.
De Oost in Dronten is een straat waar een verzorgingshuis en seniorencomplex aan liggen. Er komen steeds meer mensen met dementie en iedereen moet steeds langer thuis blijven wonen. Daardoor is het steeds belangrijker dat mensen met dementie die nog thuis wonen, op een zelfstandige manier naar buiten kunnen.

Zelfstandig

Er is daarom een route aangelegd die overzicht, rust en structuur biedt en herkenbaar is. Daardoor kunnen dementerenden, maar ook andere doelgroepen langer zelfstandig gebruik maken van de openbare ruimte. Er zijn meer rustplekken aangebracht, fietsstroken zijn gescheiden en alle plekken om over te steken op de wegen zijn verhoogd, zodat de hoogtes gelijk liggen aan de aansluitende voetpaden. Hierdoor kunnen mensen met beginnende dementie zelfstandig naar buiten.