Burgemeester Jean Paul Gebben is in gesprek met zijn collega uit Kampen.
Burgemeester Jean Paul Gebben is in gesprek met zijn collega uit Kampen. Foto: Wouter Foppen

Kampen in de maag met azc, gesprekken lopen

DRONTEN - De burgemeester van Kampen, Sander de Rouwe, wil meer zeggenschap over het azc bij Roggebot. Dat zegt hij in gesprek met RTV Oost naar aanleiding van meerdere incidenten rond het asielzoekerscentrum. De gemeente Dronten meldt op haar beurt dat er goede gesprekken worden gevoerd tussen de twee burgemeesters.

Waar het de voorbije jaren relatief rustig was, zijn er de laatste tijd meerdere incidenten geweest. Zo drong een 20-jarige bewoner van het azc Dronten onlangs door tot een woning aan de Visseringstraat in Kampen, waar hij een slaapkamer binnenging. De bewoonster lag daar te slapen en schrok wakker van het ongewenste bezoek. De dader werd in de brandgang naast het huis gegrepen, waarbij er rake klappen vielen. Eind september werd er ook al een 18-jarige man uit het azc Dronten opgepakt voor een ernstige zedenzaak in het Stadspark van Kampen. Hij zit voorlopig achter de tralies, meldde de politie onlangs in een bericht. 

Zorgen

De burgemeester van Kampen maakt zich zorgen over de problemen in zijn stad, zo laat hij onder andere tegenover RTV Oost weten. Die zorgen komen vooral voort uit het asielzoekerscentrum in Dronten, terwijl er ook in Kampen een kleinschalig azc is. “Voor de opvang hier in de stad is best draagvlak, maar een stukje verderop in Dronten is een grote opvang waar wij als gemeente niets over te zeggen hebben.”
En daarom wil De Rouwe meer zeggenschap hebben over de opvang, die niet op het grondgebied van Kampen ligt. De stad heeft er echter wel de overlast van. Gesprekken tussen de burgemeesters zijn in volle gang, zo meldt de gemeente Dronten op haar beurt. "Burgemeester Gebben en burgemeester De Rouwe zijn in gesprek over de overlast die gemeente Kampen ervaart. De problemen die de gemeente Kampen ervaart nemen wij zeer serieus. Vandaar dat wij samen kijken hoe wij deze overlast tegen kunnen gaan", zegt een woordvoerster van de gemeente.

'Erg vervelend'

De gemeente baalt van de overlast die Kampen ervaart. "Erg vervelend, dit is natuurlijk niet de bedoeling. Wij werken al een aantal jaar samen met de gemeente Kampen om deze overlast tegen te gaan. Zo hebben wij het afgelopen jaar en dit jaar gezamenlijk een aanvraag gedaan bij het Rijk voor budget om een plan op te stellen om overlast van asielzoekers tegen te gaan.”
Voor de opvang in Biddinghuizen heeft het niets veranderd, stelt burgemeester Gebben. Op het gebied van veiligheid zijn er geen andere beslissingen genomen.