De Swifterweg.
De Swifterweg. Foto: Wouter Foppen

Nog een mooie zomer en Swifterweg wordt weer ‘Dakar’

Provincie

DRONTEN - De Swifterweg tussen Biddinghuizen en Swifterbant is de afgelopen weken flink onder handen genomen, ook het tweede deel heeft een opknapbeurt gehad. Daar zijn de meest gevaarlijke verzakkingen aangepakt, maar helemaal opgelost zijn de problemen niet. Al helemaal niet als de zomer van 2023 weer een mooie wordt.

Tussen de rotonde bij de Rietweg en de Lisdoddeweg veranderde de Swifterweg afgelopen zomer in een weg vol met verzakkingen, door anderen omschreven als ‘een rally Parijs-Dakar’. Dat kwam voort uit droogteschades, waardoor er onveilige situaties ontstonden. De maximale snelheid werd verlaagd naar 50 km/u en er werden werkzaamheden ingepland om de problemen te verhelpen. Die werkzaamheden zijn inmiddels uitgevoerd, maar probleemloos over de Swifterweg rijden is er nog niet bij. 

Volgens de provincie Flevoland, verantwoordelijk voor de wegwerkzaamheden, zijn alleen de meest gevaarlijke verzakkingen verwijderd. De kleinere verzakkingen zijn echter niet aangepakt en dat zou een volgend probleem op kunnen leveren. “De nu niet herstelde kleinere verzakkingen kunnen bij een mooie zomer 2023 groter worden. Deze zullen we in dat geval volgend najaar repareren”, meldt een woordvoerster van de provincie. “De bodem van Flevoland zal nog vele tientallen jaren aan verzakking en inklinking onderhevig zijn”, stelt zij ook nog. 

Volledige reconstructie

De maximumsnelheid op de weg is inmiddels weer ‘gewoon’ 80 km/u en volgens de provincie is de weg daar ook veilig genoeg voor. De provincie meldt verder nog dat er in 2025 een volledige reconstructie voor dit deel van de Swifterweg gepland staat.