Barry Hoogezand (links) stelde vragen aan het college over de overlast.
Barry Hoogezand (links) stelde vragen aan het college over de overlast. Foto: Wouter Foppen

VVD is duidelijk: hard optreden tegen hangjongeren

Politiek

DRONTEN - De VVD in Dronten is duidelijk: pak hangjongeren die overlast veroorzaken in het centrum hard aan. Dit stelt de partij in vragen aan het college. ‘De fractie van de VVD meent dat dat hier hard tegen opgetreden moet worden om ook in de toekomst dit type overlast te voorkomen’, schrijft fractievoorzitter Barry Hoogezand.

Het probleem met de jongeren speelt al langer. Eerder schreef het Ichthus College al een brief naar de ouders van haar leerlingen, omdat er sprake was van een ruzie tussen een leerling van de school en het Almere College. Een ander voorbeeld is dat de politie begin november aan de bak moest vanwege meerdere winkeldiefstallen binnen twee dagen, terwijl er in oktober een politieagent gewond raakte door zwaar vuurwerk. In beide gevallen waren de daders jong.

Afbreuk

De VVD stelt dat winkeliers in het winkelcentrum Suydersee en ook de bezoekers veel overlast ervaren van hangjongeren. ‘Dit raakt onze inwoners, onze ondernemers en onze bezoekers. Dit doet, naar onze mening, ook afbreuk aan het mooie centrum dat we willen hebben”, meldt de partij, om vervolgens een hele rits vragen aan het college te stellen.

Het wil onder andere weten of de signalen herkenbaar zijn voor het college, of er actie is ondernomen om de overlast te voorkomen en of het college in gesprek is met ondernemers hoe hierin samen op te trekken. Daarnaast vraagt de VVD zich af of de huidige wetgeving, de algemene plaatselijke verordening, voldoende is om de overlast aan te pakken. Ook wil de partij weten of dit type overlast elders speelt in de gemeente.