Screenshot van beelden van de explosie aan het Olsterpad.
Screenshot van beelden van de explosie aan het Olsterpad. Foto: Wouter Foppen

‘Combinatie van factoren’ veroorzaakte immense stroomstoring

Algemeen

DRONTEN - ‘Een uitzonderlijke combinatie van technische issues, menselijk handelen en procedurele onduidelijkheden’, dat is volgens de landelijke netbeheerder TenneT de oorzaak van de grote stroomstoring op vrijdagmiddag 2 september. De conclusie komt voort uit voorlopige inzichten van een onafhankelijk onderzoek. 

Dit onderzoek wordt gedaan door DNV, waardoor TenneT hoopt te leren van de gebeurtenissen. Ook de regionale netbeheerder Liander is betrokken bij het onderzoek.

De eerste conclusie is dat er op die vrijdagmiddag een ‘unieke samenloop van omstandigheden’ heeft plaatsgevonden en dat heeft de gebeurtenissen veroorzaakt. Op het hoogspanningsstation in Dronten, dat een dag eerder gedeeltelijk was opgeleverd, vonden restwerkzaamheden plaats. Daar werd aan het eind van de dag een schakelhandeling verricht met als doel een veilige situatie te creëren. De werknemers ter plekke waren zich niet bewust dat de betreffende verbinding onder spanning stond vanuit Lelystad. Hierdoor ontstond kortsluiting.

De kortsluiting kon niet, zoals standaard is, automatisch of op afstand worden gestopt. De installatie die dit had moeten doen, was kort daarvoor op ‘lokaal’ gezet tijdens andere werkzaamheden in Lelystad. Een back-up-voorziening werkte ook niet, vermoedelijk als gevolg van een bedradingsfout tijdens een ombouwproject. Uiteindelijk duurde het ruim vier minuten voordat beveiligingssystemen van omliggende hoogspanningsstations ervoor zorgden dat de stroomtoevoer werd stopgezet.

Lessen

De netbeheerder stellen dat ze lessen trekken uit de gebeurtenissen van 2 september. Zo wordt er ingezet op nog meer bewustwording rondom het inschakelen van installaties die wel of niet onder spanning staan. Ook is er extra aandacht nodig voor dergelijke schakelhandelingen en worden procedures hiervoor aangescherpt. Daarnaast vinden er inmiddels extra controles plaats van soortgelijke back-up-systemen die destijds niet functioneerden.