Een deel van het gevonden vuurwerk.
Een deel van het gevonden vuurwerk. Foto: Politie

Politie over vondst illegaal vuurwerk: ‘Te bizar voor woorden’

Politie

DRONTEN - Een grote politieactie om verboden vuurwerk op te sporen heeft de afgelopen periode geresulteerd in de vondst van ruim 400 kilo vuurwerk. Bijna de helft van dat gewicht werd gevonden in een schuur in Dronten, de politie spreekt van een zeer zorgelijke situatie. 

In de bewuste schuur in Dronten werd 200 kilo zwaar vuurwerk aangetroffen, maar ook een lanceer inrichting om het extreem zware vuurwerk af te schieten. Volgens de politie een zorgelijke situatie, de kans op ontploffing van het verboden vuurwerk zou reëel zijn geweest. 

Zelfgemaakte bom

Op een tweede adres in Dronten trof de politie een doos met zwaar vuurwerk aan, zoals nitraten. Ook vond de politie een zelfgemaakte bom. “Dit zeer gevaarlijke en mogelijk zelf gefabriceerde explosief is zeer instabiel en kan bij ondeskundig gebruik tot een buitengewoon gevaarlijke situatie leiden. Niet voor niets werd de EOD ingeschakeld om een deel van het vuurwerk veilig af te voren en elders te vernietigen”, meldt de politie. 

In Biddinghuizen was het ook al raak, daar werd nog eens 180 kilo aan verboden ‘consumentenvuurwerk’ gevonden. “Het is te bizar voor woorden”, stelt de politie nog. “In de drang naar vuurwerk nemen burgers onaanvaardbare risico’s, niet alleen voor henzelf, maar zeker ook voor omwonenden. In een geval lag in de nabij gelegen woning en jong gezin te slapen. Gevolgen kunnen ingrijpend en onomkeerbaar zijn. Dit moet echt stoppen.”