De winnaar van de Kerstloop komt over de streep.
De winnaar van de Kerstloop komt over de streep. Foto: Wouter Foppen

Winnaar Kerstloop liep nog nooit ‘halve’: ‘Ben heel erg tevreden’

DRONTEN - Max Polak uit Papendrecht komt als eerste over de meet op de halve marathon van de Leisure World Kerstloop. Terwijl de kou zo’n beetje door zijn ziel snijdt, kan er toch een heel aardige glimlach vanaf. “Mijn eerste halve marathon ooit, ik ben heel erg tevreden”, zegt de winnaar over zijn eindtijd van 1:05:53. 

Polak is normaal gesproken niet iemand van de wedstrijden op de weg. Hij woont, leeft, studeert en sport in de Verenigde Staten, Miami (Ohio) om precies te zijn. “Ik ben een student athlete, zoals ze dat noemen”, legt Polak uit. “Dat doe ik aan de Miami University, maar normaal gesproken gaat het om kortere afstanden. Veldlopen, 5.000 meter, 10.000 meter en dan op de baan. Deze wedstrijd was voor mij een basistraining, ik ben vooral kilometers aan het maken. Dan is het leuk om dat tijdens een wedstrijd te doen. Daarmee wil ik niet zeggen dat het makkelijk is hoor, haha.”
De atleet, die oorspronkelijk uit Papendrecht komt, genoot dan ook van het rondje door Dronten. “Het was leuk onderweg, ja. Het rondje is heel overzichtelijk. Op een gegeven moment moest ik natuurlijk wel mensen inhalen, maar dat was allemaal heel goed geregeld. Ik heb het als heel goed ervaren.”

Indoor of op de weg?

Polak is nog tot 10 januari in Nederland, vooral om samen met de familie te genieten van de feestdagen. Maar daarna moet hij als de wiedeweerga terug naar Amerika, want op 21 januari staat daar zijn eerste indoorwedstrijd op het programma. Smaakt deze zege op de weg dan niet naar meer? “Ik vind wegatletiek wel leuk hoor, maar het is meer iets voor als ik afgestudeerd ben”, lacht Polak nog maar eens.

Vrouwen

Bij de vrouwen was het ook al een eentonige strijd. Lianne van de Belt van Groningen Atletiek werd afgetekend winnares, met haar eindtijd van 1:14:13 was ze ruim drie minuten sneller dan nummer twee Anne Luijten. Reinie Boven kwam na 1 uur, 25 minuten en 49 seconden als derde vrouw over de meet. Evelien Kern uit Biddinghuizen was op deze afstand een van de snelste vrouwen uit de gemeente Dronten, zij kwam na 1 uur, 46 minuten en 13 seconden over de finish.
De tien kilometer werd gewonnen door Dennis de Knijff (34:16), hij versloeg onder andere nummer twee Joost Friderichs (35:22). Jeroen van der Meer uit Dronten kwam met 40:24 tot een achtste tijd. Bij de vrouwen ging de zege naar Marleen Wilms (41:23), gevolgd door Priscilla Freke (42:50) en Afke Kruis (48:42). Iris van Driest van de Dronter vereniging Flevo Delta eindigde als vierde (48:53).

Vijf kilometer

Joran Stobbe uit Almere pakte in 16:42 de gouden medaille op de vijf kilometer. Leon Ruijter uit Wijhe werd tweede (16:51) en Maarten Vierhout uit Nunspeet kwam tot een derde plaats (17:16). Bij de vrouwen was er ook een Almeerse zege, want Merel Veltman was in 18 minuten en 55 seconden de snelste. Iris Turksema van Flevo Delta werd tweede (20:11), Ieneke Voets uit Els derde.