Afbeelding
Foto: Wouter Foppen

IJspret in Swifterbant en ook een beetje in Dronten: ‘We zien het weer helemaal zitten’

SWIFTERBANT - De muziek staat aan, het clubgebouw is warm en op de baan rijden al wat schaatsers rond. Na twee jaar is de ijsbaan in Swifterbant weer open, al is dat nog maar voor een klein deel. “Vannacht geven ze min 11 af, dan gaat het hard”, is voorzitter Rudi Maerman nog hoopvol over het openen van de hele baan. Tot die beslissing kwam het niet.

Er is op deze donderdagmiddag nog geen halve baan open, maar toch zie je voorzitter Maerman genieten. Hij loopt in zijn gele jas wat langs de baan, maakt hier en daar een praatje en staat rustig te kijken als verreweg de jongste bezoeker voor het eerst het ijs op gaat. Al krabbelend komt de jongeling voorwaarts en dat tovert een zuinig lachje op het gezicht van Maerman. “Fijn toch, maar je bent eigenlijk een beetje te vroeg”, zegt hij tegen de verslaggever. 

Deel open

Daar zit een kern van waarheid in, want zo rond de klok van 13.30 uur moet het grootste deel van de bezoekers natuurlijk nog komen. De leerlingen van de basisscholen zitten nog in de klas, hun ouders zijn nog aan het werk of wachten thuis. “Maar echt volle bak kan niet, want we hebben een deel nog niet kunnen openen. Daar ligt een centimeter of 3 aan ijs, dat is te weinig”, weet Maerman, die met zijn kompanen wel besloot om een ander deel van de baan, daar waar wel voldoende ijs ligt, te openen. Alleen ‘s middags, een dag later kijken ze verder.
“Als we dan de hele baan kunnen gebruiken, gaan we ‘s avonds ook open. Dan heb je toch meer volwassenen binnen en die komen vaak om echt rondjes te schaatsen. Dat kan nu niet, daar is het te klein voor”, stelt Maerman, die toch maar wat blij is dat hij de mensen iets kan bieden. Een paar maanden geleden zagen hij en zijn medebestuursleden het allemaal somber in, de toekomst van de ijsclub was onduidelijk. Inmiddels is alles anders. “De kaartverkoop is goed geweest. We zien het weer helemaal zitten, ja.”
Hij slentert nog maar eens wat langs de kant van de baan. Ook al is het maar een klein stukje van de baan en is de pret van korte duur, genieten doen ze bij de ijsclub in Swifterbant. En terecht.

Dagje in Dronten

De ijsbaan in Dronten opende voor een dagje toch nog haar deuren en precies 180 leden genoten van rondjes over ‘de kleine baan'. Dat kon omdat IJsclub Dronten besloot om maar een klein laagje water op de baan te zetten.
Door die methode kwamen er hier en daar een paar stukjes riet omhoog, waardoor het leek alsof er obstakels in de baan lagen. Maar dat deerde niemand, er werden flink wat rondjes gemaakt, en dus is het een optie voor de toekomst. "Het kleine laagje water onder het ijs zakte langzaam weg de grond in, waardoor de ijsvloer grotendeels kwam te rusten op de ondergrond. Zodoende voldoende sterk en verantwoord om op zondag de poorten te openen. We zullen in het bestuur deze methode evalueren en besluiten of we hier, met wellicht enige aanpassingen, de komende seizoenen mee doorgaan.”