Afbeelding
Nelleke Hakvoort

27.000 euro herstelgelden voor Flevolandse amateurkunst

Algemeen instagram

De coronacrisis heeft ertoe geleid dat de sector amateurkunst ruim twee jaar niet naar behoren heeft kunnen functioneren. Het Rijk stelde anderhalf miljoen euro beschikbaar in herstelgelden, om de amateurkunst te helpen zich te herstellen. Een bedrag van € 27.000 is toegekend aan Flevoland. Dit geld wordt ingezet om elkaar weer te ontmoeten en de amateurkunst in Flevoland zichtbaar te maken, nu en in de toekomst. 

De aanvraag werd ingediend door Kunstlink Flevoland samen met Cultuurfonds Almere, Kubus in Lelystad, De Meerpaal in Dronten, Cultuurbedrijf Noordoostpolder en Cultuurkring Urk. In Zeewolde is de ondersteuning van de amateurkunst niet bij een lokale organisatie of functionaris belegd. Om een deel van de herstelgelden toch ten goede te laten komen aan ook de amateurkunst in Zeewolde wordt binnenkort een bijeenkomst georganiseerd.

‘Een stap in de goede richting’

De steungelden zijn verdeeld naar rato van het aantal inwoners per gemeente. Het bedrag is beperkt, maar is een stap in de goede richting. Tijdens de coronapandemie stonden alle culturele activiteiten zo goed als stil. Voorstellingen en voorbereidingen vielen in het water. De Flevolandse amateurkunstorganisaties zagen het aantal leden en hun inkomsten teruglopen. De wederopbouw van het amateurkunstleven is daarom hard nodig.

‘Op zoek naar verbinding met elkaar’

De herstelgelden voor Flevoland worden ingezet om elkaar weer te ontmoeten en activiteiten, verenigingen en culturele bewonersinitiatieven zichtbaar te maken. Zo hebben Cultuurfonds Almere, Stichting de Kubus en Cultuurkring Urk plannen voor een digitaal platform of cultuuragenda’s. De Meerpaal, Cultuurbedrijf Noordoostpolder en in Zeewolde worden de herstelgelden ingezet om elkaar te ontmoeten en de behoeftes op te halen van de amateurkunstverenigingen.

Mariëlle Mud van De Meerpaal: “We zijn blij dat we meerdere keren een cultuurcafé kunnen organiseren voor (amateur)kunstenaars; Ontmoeting als opmaat voor inspirerende nieuwe ideeën en samenwerking.”