Kwart miljoen voor schakelklas

DRONTEN - Het college van burgemeester en wethouders trekt een kwart miljoen euro voor de uitbreiding van ‘schakelklassen’ op het AZC-terrein. De gemeente Dronten verwacht dat hiermee de huisvestingsproblemen voor het onderwijs op het AZC tot 2025 verholpen zijn. Er ontstond de afgelopen periode meer vraag naar schakelklassen, waardoor er ook dus ook meer huisvesting moest komen voor deze groepen. Het Almere College, die deze lessen verzorgt, klopte vervolgens aan bij de gemeente met de vraag naar budget om meer klaslokalen te realiseren. De gemeente heeft namelijk een aantal wettelijke taken om onderwijs voor iedereen toegankelijk te maken. Een schakelklas is bestemd voor leerlingen in de leeftijd van 12 tot 18 jaar die de Nederlandse taal niet of nauwelijks beheersen.

Shelterbox van de Rotaryclub

DRONTEN - Rotaryclub Dronten heeft 22 shelterboxen gedoneerd aan de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Dat was mogelijk dankzij donaties van de leden en betrokkenen én door een bijdrage vanuit de reserves van haar Stichting Haringparty. Rotaryclub organiseert de jaarlijkse Haringparty om financiële middelen bijeen te brengen voor goede doelen. In totaal zijn er door alle 500 Rotaryclubs in Nederland 1.000 shelterboxen gedoneerd. Een shelterbox is een kist met daarin de specifieke behoeften die mensen in rampgebieden hebben. De samenstelling van een shelterbox kan daardoor variëren. Veelal gaat het om praktische materialen en gebruiksvoorwerpen die de basis vormen voor een dagelijks leven. Artikelen als lampen op zonne-energie, water opslag- en reinigingsmogelijkheden, dekens en kookartikelen, helpen om een thuis te creëren. Bovendien zit in elke box een tent die groot genoeg is voor een gezin van 6 tot 8 personen die beschermt tegen weersinvloeden en een veilige plek biedt waar mensen kunnen herstellen van fysieke en emotionele trauma’s. De shelterboxen worden in het rampgebied afgeleverd zodat slachtoffers er snel over kunnen beschikken.

Vijver gezocht

REGIO - Landschapsbeheer Flevoland zoekt bewoners in Swifterbant, Dronten en Biddinghuizen die het leuk vinden om dit voorjaar onderzoek te doen in hun eigen tuinvijver naar de kleine- en de alpenwatersalamander. Dat lijkt moeilijker dan het is: schijn in het donker met een zaklamp in de vijver en kijk of er salamanders te zien zijn. Ter voorbereiding organiseert Landschapsbeheer een digitale bijeenkomst op 16 maart voor de deelnemers. Na afloop van het onderzoek volgt een presentatie van de resultaten. Voor voortplantingswater is de alpenwatersalamander niet erg kieskeurig. Wel leeft hij het liefst in water zonder vissen. Binnen de bebouwde kom zijn dit vooral tuinvijvers. Van Swifterbant is bekend dat de alpenwatersalamander er voorkomt. Er zijn wat waarnemingen uit het verleden, maar hoe is de verspreiding over het dorp? Ook is Landschapsbeheer benieuwd naar de verspreiding van de kleine watersalamander in de hele gemeente Dronten. Deze algemeen voorkomende salamander is goed herkenbaar en komt onder andere voor in tuinvijvers. De mannetjes zijn in de voortplantingstijd goed herkenbaar aan de mooie kam op hun rug. Aanmelden? landschapsbeheerflevoland.nl