Afbeelding
Foto: Aangeleverd

De populier van 4 april 1962

In de gemeente Dronten staan verschillende monumenten of herdenkingstekens om ons te herinneren aan allerhande gebeurtenissen. Het oudste monumentje van Dronten zou het bord met namen op de hoek van de West en de Educalaan zijn. Het is geplaatst op 4 april 1962 ter herinnering aan de eerste boomplantdag in Dronten. 

Al in 1953 werd er een nationaal comité opgericht dat in samenwerking met Staatsbosbeheer kinderen moest interesseren voor bomen. Later werd dit de Stichting Nationale Boomfeestdag. Ik weet niet of er vanuit de gemeente Dronten nu nog scholen meedoen. 

‘zouden de kinderen van toen nog wel eens kijken bij de bomen die ze in 1962 geplant hebben?'

In 1962 werd voor de eerste keer in Dronten geplant en in de jaren er na werden er ook op andere plaatsen in de gemeenteveel bomen door kinderen geplant. Achter het bord aan de Educalaan staat een hele grote en hele mooie populier die van een afstand al opvalt. In het vak eronder staan onder andere veldesdoorns en sleedoorn bomen. Nog een paar zonnige dagen en de sleedoorn valt in de bosrand weer op met zijn witte bloesem.
Ik vraag mij wel eens af: ‘zouden de kinderen van toen nog wel eens zijn wezen kijken bij de bomen die ze in 1962 geplant hebben?'

Voor vragen en opmerkingen kunt u mailen met stadsbomen@gmail.com