Waar ligt Dronten?

(door Andy Houtkamp)


Het valt mij op dat Dronten toch minder bekend is dan ik eigenlijk dacht. Zo golfde ik in die andere polder -mijn voormalig woongebied- de Haarlemmermeer met iemand die vroeg waar ik woonde. Ik antwoordde: “Dronten”, met haar reactie: “Oh dat is Drenthe toch. Mooi hoor!” Ik hielp ik haar uit de droom. “Nee, het is Flevoland.” Waarop zij reageerde: “Aha, dat is waar al die Nederlandse vlaggen omgekeerd hangen en ze ook nog asbest op de wegen gooien.” Nee dat doen wij niet in Dronten. Een enkele omgekeerde vlag, maar daar blijft het, wat mij betreft, gelukkig bij. Ik ben tegen omgekeerde vlaggen, net als veel dorpsgenoten, maar voor protest via grote mooie boerenzakdoek-vlaggen. Zo blijkt dat sommige mensen in de Randstad echt niet weten wat er iets verderop speelt. 

Een ander punt dat ik wil aanstippen is het, bijna geruisloos, verdwijnen van de ijsbaan. Ik hoorde pas drievoudig Olympische medaillewinnaar Jochem Uytdehaage op de radio vertellen over de tijd dat hij naar Dronten reed om hier op de ijsbaan te trainen. De corona-pandemie werd wel heel makkelijk aangegrepen door de eigenaar van de ijsbaan om de boel te sluiten. En zo zijn we een mooi sportcomplex armer. 

We hebben natuurlijk de voetbal in Dronten. Maar als men vraagt wie of wat men van Dronten moet kennen op sportgebied, blijven we steken bij Hakim Ziyech en Beitske Visser. 

Zelfs de ijsbaan waar de grootheden van de puur Nederlandse topsport schaatsen hun rondjes draaiden is er dus niet meer. Ik heb gehoord dat er wel sporttalent is bij ons, maar vooralsnog is het nogal schraal op sportgebied, hopelijk gaat dat snel veranderen.