Afbeelding
Foto: Pixabay

Hoger peil IJsselmeer en Markermeer ter voorbereiding op droogte

Algemeen

REGIO - Om beter voorbereid te zijn op een eventueel watertekort in de zomer van 2023, heeft Rijkswaterstaat besloten om een verhoogd waterpeil aan te houden in het IJsselmeer en Markermeer. Het gaat om een vijf centimeter verhoogd peil van -0,15 m NAP.

Door te zorgen voor extra zoetwatervoorraad in het IJsselmeer en Markermeer hebben we meer zoetwater beschikbaar voor de regio en bestrijden we verzilting met het oog op de drinkwatervoorziening.

Verhoogd peil

De aanvoer van de grote rivieren is dit voorjaar kwetsbaar, doordat de sneeuwvoorraad in het Alpengebied veel lager is dan normaal. Dit betekent dat wanneer de sneeuwvoorraad op is, de aanvoer richting het IJsselmeer en Markermeer via de grote rivieren snel kan dalen. Zodra het voorjaar van start is en het weer wat zonniger wordt, zal het meerpeil van het IJsselmeer en het Markermeer door het gebruik in de omliggende regio’s en verdamping dalen. Daarom kiest Rijkswaterstaat er nu voor om na de voorjaarsopzet tot -0,10 m NAP een vijf centimeter hoger peil aan te houden dan normaal. Dit houdt in dat Rijkswaterstaat 100 miljoen m3 extra zoetwater vasthoudt.

Peilbesluit

Rijkswaterstaat wil het water in het IJsselmeer en Markermeer kunnen vasthouden zodat er ook in tijden van droogte voldoende zoet water beschikbaar blijft. Het peilbesluitIJsselmeergebied (2018) maakt dit mogelijk. Ter onderbouwing van het peilbesluit doet Rijkswaterstaat eerst onderzoek naar effecten op het milieu, de waterveiligheid en de scheepvaart. Met het peilbesluit is destijds een eerste stap gezet met een nieuw flexibel peilbeheer.

Droogteseizoen 2023

Het droogteseizoen start jaarlijks op 1 april en duurt tot 30 september. Tijdens het droogteseizoen worden criteria aangehouden op basis waarvan maatregelen kunnen worden ingezet, zoals peilopzet, vasthouden van water, korten op gebruik van water op basis van de verdringingsreeks.