Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Polerleven in Beeld | De eerste dodenherdenking in Dronten

Column

(Door Frits Schmidt)

Oorlog is een van de ergste rampen die een mens kan overkomen. Je vrijheid, je bezit en in het ergste geval je leven kun je erdoor kwijtraken. Allen die in ons land na 1945 zijn geboren, zijn dan ook bevoorrecht. Zij hebben alleen maar vrede gekend. In feite zijn ze dubbel bevoorrecht want die vrede ging ook nog gepaard met ongekende welvaart.

Hoe ingrijpend oorlog kan zijn worden we ons op 4 mei bewust als we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdenken. Het is ook hèt moment dat het besef doordringt dat vrede geen vanzelfsprekende zaak is. De eerste dodenherdenking vond in Dronten in mei 1964 plaats. Het dorp was toen pas twee jaar bewoond.

De eerste dodenherdenking vond in Dronten in mei 1964 plaats

Het middelpunt werd gevormd door een door acht dranghekken omgeven Nederlandse driekleur. De vlag stond opgesteld op het Redeplein ter hoogte van het Galjoen. Na het blazen van de Last Post werden twee minuten stilte in acht genomen. Met het gezamenlijk zingen van het Wilhelmus werd de plechtigheid afgesloten.

Na deze eerste dodenherdenking ontstond behoefte aan een waardiger herinneringsplek. Er werd voortvarend te werk gegaan. Al een jaar later kon het huidige monument aan Het Ruim op de plek waar nu De Meerpaal staat - onthuld worden.

Polderleven in Beeld

.

Gratis

Je leest dit artikel gratis. Om een journalistiek product te kunnen leveren, hebben wij echter inkomsten nodig. Voor minder dan 10 eurocent per dag kun je ál onze artikelen lezen. Klik hier voor een abonnement op DeDrontenaar.nl.