Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Een boompje opzetten | De zeven grote grauwe abelen

Column

Wat hebben een nachtvlindernacht, een dorpsfeest en een beachvolleybaltoernooi met elkaar gemeen? Nou, ze werden allemaal eens gehouden op het evenemententerrein in Swifterbant. En daar staan ook zeven hele grote grauwe abelen.

Ze vallen gelijk op als je het terrein op komt. In deze tijd van het jaar vallen ze op doordat het blad heel voorzichtig uitloopt met een opvallende groen/ zilvergrijze kleur. Grauwe abelen kunnen meer dan 30 meter hoog worden en kunnen het beste aangeplant worden in open terreinen. Om dat de boom heel oppervlakkig wortelt zijn ze niet zo geschikt voor in de stad. De wortels drukken al snel de bestrating of zelfs asfalt omhoog.

In de volksmond wordt de boom ook wel ogenboom genoemd

De grauwe abeel is een boomsoort die zoals we dat noemen tweehuizig is. Dit betekent dat er mannelijke bomen en vrouwelijke bomen zijn. De vrouwelijke bomen kunnen zaden met pluis maken. Of de bomen op het evenemententerrein mannelijk of vrouwelijk zijn weet ik niet, ik zal later in het jaar nog eens kijken. Als u een wandeling langs de bomen maakt let dan eens op de stam, de grauwe abeel maakt een heel kenmerkend patroon in zijn bast dat op een oog lijkt. In de volksmond wordt de boom ook wel ogenboom genoemd.

Jaco Houweling

Een boompje opzetten