De eerste concrete onderwerpen

In de vorige column hebben we gesproken over de gebiedsagenda’s die zijn opgesteld voor beide dorpen. Hierin hebben we aangegeven wat we voor de komende periode als de belangrijkste opgaven zien voor Swifterbant en Biddinghuizen. In deze column willen we u een beeld geven van verschillende zaken waar we ons de afgelopen acht maanden mee bezig hebben gehouden. Hieronder geven we enkele voorbeelden.

In Swifterbant is gebiedsregisseur Caro Hollebeek aan de slag geweest met:

Camping De Abelen

De nieuwe campingbeheerder wilde graag in gesprek, de afspraken die bij zijn start waren gemaakt, waren namelijk nog niet geregeld. Wij zijn nu weer in gesprek om dit verder concreet te maken.

Samen met het bestuur van dorpsbelangen zijn de laatste hobbels genomen

Jongerenontmoetingsplek JOP

De vergunningsaanvraag voor de JOP was een lang slepende kwestie. Samen met het bestuur van dorpsbelangen zijn de laatste hobbels genomen. Ook is inmiddels de gemeentelijke subsidie verleend. Dorpsbelangen is nu de uitvoering aan het organiseren en ik zorg dat dit wordt afgestemd met de gemeentelijke organisatie.

Veel verschillende vragen inwoners en organisaties

Verder heb ik de afgelopen periode verschillende inwoners, verenigingen, en organisaties geholpen bij vragen en hen waar nodig in contact gebracht met de juiste personen of organisaties.

In Biddinghuizen is gebiedsregisseur Martin Veldwijk bezig geweest met:

Project bewegen op maat

Een inwoner uit Biddinghuizen heeft contact gezocht met het verzoek om een beweegactiviteit op te zetten voor mensen die vanwege hun leeftijd of beperking niet terecht kunnen bij de reguliere sportaanbieders. Er zijn vrijwilligers en een ruimte gezocht en gevonden. Vanaf 1 juni start deze activiteit in de sportzaal van De Binding.

Organisatie inloop mensen met een beperking

Samen met een bestuurslid van de Stichting Onder Dak hebben we een inloopmiddag georganiseerd voor mensen die iets kwijt willen over de leefbaarheid van het dorp voor mensen met een beperking. Hoe zit het met de regiotaxi? Zijn alle gebouwen goed bereikbaar en toegankelijk? Zijn er voldoende activiteiten voor mensen met een beperking?

Ondersteuning verenigingen

Verenigingen en burgerinitiatieven die voorheen plaatsvonden in het voormalige Koetshuis vinden nu plaats in De Binding. Bij deze overgang zijn er zaken in de communicatie niet helemaal goed gegaan. Ik probeer hierin te bemiddelen en waar nodig verenigingen (financieel) te ondersteunen in de overgangsfase.

Initiatief jongeren Noaberpark

Een groep jongeren heeft de wens om bij een voetbal/basketbalveld op het Noaberpark verlichting aan te brengen. Zij zijn ondersteund bij het verder brengen van deze plannen en ze zijn in contact gebracht bij de juiste collega’s en externe partners. Inmiddels zijn de omwonenden geïnformeerd en wordt naar verwachting in het najaar verlichting aangebracht.

Zijn er voldoende activiteiten voor mensen met een beperking?

'Dorpsburgemeesters'

Wethouder Lazise Hillebregt is de dorpswethouder voor Biddinghuizen. Peter Duvekot is dat voor Swifterbant. Zij voelen zich erg betrokken bij en verantwoordelijk voor beide dorpen en willen er zijn voor de inwoners, de verenigingen, de bedrijven en andere organisaties.

Beide wethouders hebben de wens uitgesproken letterlijk meer zichtbaar te willen zijn in de dorpen.

Via de lokale media gaan we de komende tijd meer aandacht besteden aan de rol en toegevoegde waarden van deze 'dorpsburgemeester'.