De groente- en fruitbrigade helpt boeren ook regelmatig mee om gewassen van het land te halen.
De groente- en fruitbrigade helpt boeren ook regelmatig mee om gewassen van het land te halen. foto: BrugMedia

Ladingen vol afgekeurde groenten uit regio Dronten voortaan naar Ens

(Door Robert Jansema)

DRONTEN / ENS - Kisten met afgekeurde ladingen groenten en fruit van akkerbouwers uit onder andere Dronten, Swifterbant en Biddinghuizen worden voortaan naar Ens gebracht. De groente- en fruitbrigade heeft daar namelijk een nieuw onderkomen.

“We zaten sinds vorig jaar in een loods in IJsselmuiden”, legt Arie Burggraaf uit. “Maar die was te klein om de toevoer nog aan te kunnen. We krijgen in een week tot wel 15.000 kilo aan voedsel binnen. Op onze nieuwe locatie bij Bio Romeo in Ens hebben we de beschikking over 400 vierkante meter”, vult Burggraaf aan.

Verspilling voorkomen

Akkerbouwers hebben te maken met strenge eisen van supermarkten. Producten die qua vorm of gewicht afwijken van de norm kunnen ze maar moeilijk in de markt zetten. Vaak leveren deze producten weinig tot niets op. Veel landbouwers hebben daar moeite mee: het gaat om fruit, om aardappels of om groenten waar hard aan is gewerkt en het voelt als verspilling van goed voedsel als het niet wordt geconsumeerd. De Groente & Fruitbrigade zorgt ervoor dat deze producten naar tal van Voedselbanken worden gebracht. 

Uitkomt voor voedselbank

“Vanwege de prijsstijgingen van de laatste tijd is het aantal mensen dat een beroep doet op voedselhulp in de afgelopen maanden sterk toegenomen, met gemiddeld 30% tot 50% van het klantenbestand. Ook in Flevoland zien voedselbanken deze trend. Het aanbod van gezonde producten voor de voedselbank klanten kan deze groei niet bijbenen. De puzzel om het pakket elke week weer goed te vullen wordt zo voor de vrijwilligers van voedselbanken steeds complexer”, meldt projectleider Arie Burggraaf.

15 ton voedsel

De Groente & Fruitbrigade verwerkt en distribueert dit naar de voedselbanken. Er kan zo veel groenten nog worden gered en aan de minst bedeelden worden verstrekt. Wekelijks komt er zo’n 15 ton binnen. Die worden gesorteerd, overgepakt in kratten en vervolgens zit alles binnen 1 week in de voedselpakketten van de klanten. De aanbieder van de groente of fruit krijgt bovendien een bewijs van donatie, waardoor de marktwaarde van de producten een aftrekpost in de belastingaangifte is. Zo brengen die producten, weliswaar via een omweg, toch nog iets op, worden ze niet verpilt maar voeden ze de minima.

Statushouders aan de slag

Voor de nieuwe locatie in de polder hebben zich al tien nieuwe vrijwilligers gemeld. “Daarnaast werken we ook met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt zodat ze niet in een isolement belanden. Ook statushouders uit Luttelgeest komen ons versterken als vrijwilliger”, zegt Arie. Wie wat wil betekenen voor de organisatie kan contact opnemen per mail: arie.burggraaf@groentefruitbrigade.nl