Toeristenbelasting andermaal het meest gestegen in gemeente Dronten

DRONTEN - De toeristenbelasting in de gemeente Dronten is met 6,9 procent omhoog gegaan. Daarmee is Dronten de uitschieter in de provincie Flevoland. Ook in andere gemeenten is de toeristenbelasting omhoog gegaan.

In Noordoostpolder ging de belasting omhoog met 3,4 procent, in Urk met 3,2, in Almere met 2,9 en in Zeewolde eveneens met 2,9 procent.

Het is voor de tweede achtereenvolgende keer dat Dronten de hardste stijger is. Daar staat tegenover dat het tarief van 1,55 euro per overnachting nog altijd lager is dan het provinciale gemiddelde. 

In een persbericht van Bungelowparkoverzicht.nl staat te lezen: “Toeristen die overnachten in een hotel, betalen dit jaar in Flevoland gemiddeld 2,80 euro toeristenbelasting per persoon per nacht. Dit bedrag ligt 2,9 procent hoger dan in 2023. Met een stijging van 6,9 procent is Dronten de uitschieter in de provincie. Opvallend is dat enkel de gemeente Lelystad het tarief ongewijzigd heeft gelaten. Dit en meer blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar toeristenbelasting van Bungalowparkoverzicht.nl.”

Bedrijven kunnen tegemoetkoming voor energiekosten aanvragen

LELYSTAD - De provincie stelt een tegemoetkoming voor energiekosten beschikbaar voor midden- en kleinbedrijven in Flevoland. Met deze regeling wil de provincie bedrijven een steuntje in de rug bieden voor de hoge energiekosten van het afgelopen jaar. 

Ondernemers die een bedrijfspand hebben of huren kunnen de toeslag aanvragen via het subsidieloket van de provincie. In totaal is er 7 ton beschikbaar. Bedrijven krijgen maximaal vijfduizend euro.

“De regeling is er vooral voor ondernemers die geen gebruik hebben kunnen maken van andere voorzieningen”, aldus het Zelfstandigenloket Flevoland. Aanvragen kunnen tot 31 maart worden ingediend.

'Goed in je vel' het thema van strijd tegen armoede

DRONTEN - In het kader van de armoedebestrijding geeft de gemeente Dronten jaarlijks subsidies aan originele initiatieven. Dat gebeurt onder de naam ‘Het Beste Idee van Dronten’. Dit jaar zoekt de gemeente ideeën rond het thema ‘Goed in je vel’.

Het doel is om vrijwilligersinitiatieven eenmalig te ondersteunen. Het gaat om ideeën gericht op het versterken van inwoners die in armoede leven, schulden hebben of zich eenzaam voelen. Ideeën kunnen tot 1 juni worden ingeleverd. Alle originele initiatieven die voldoen aan de regels krijgen een opstartsubsidie van maximaal 5.000 euro.

Het aanmeldformulier staat vanaf 1 maart op de website van de gemeente Dronten. Op de donderdagen 18 april en 2 mei zijn er informatieavonden in de bibliotheek.