Gemeente zet stap naar gifvrij groen

DRONTEN - De gemeente gaat inzetten op het gebruik van louter gifvrije biologische zaden, bollen, planten, struiken en bomen. Het klinkt in deze tijd als een vrij logisch streven. Daarnaast sluit het aan bij de ambitie van de gemeente Dronten. Om die redenen heeft het college van B en W met enthousiasme de motie ‘gifvrij groen’ omarmd, die onlangs tijdens een raadsvergadering werd ingediend door GroenLinks, PvdA en Dronten Sociaal. De motie gaat overigens alleen over het eigen aanplant-beleid van de gemeente.

Het gebruik van zogenoemde pesticiden in de agrarische sector kan namelijk niet worden verboden door een gemeente. Het wel of niet toestaan daarvan ligt op het bord van de landelijke politiek en Brussel. Wel kunnen lokale ondernemers in de tuinbouwsector die biologisch werken in de aanbestedingen van de gemeente worden betrokken. Ook dat is opgenomen in de motie die verder het college nog opdraagt om de raad jaarlijks bij te praten over de vorderingen. Dat in de aanloop naar 2030, het jaar waarin de ambitie 100 procent moet zijn verwezenlijkt. Waar de omslag eerder kan worden gemaakt, moet dat echter gebeuren, aldus de motie.      

Hoewel de motie op de nodige sympathie kan rekenen, vond zeker niet elke partij het een goed idee. De VVD bijvoorbeeld sprak niet van gif, maar van gewasbeschermers, die juist kunnen bijdragen aan meer biodiversiteit. Verder vinden de liberalen dat het wel of niet gebruiken van pesticiden een overweging die je het beste kunt overlaten aan experts uit het vakgebied. 

Veel partijen vonden de motie sympathiek. Er klonk echter ook kritiek. 

Vragen die door meerdere raadsfracties werden gesteld is of de motie niet tot gevolg kan hebben dat het groen van elders moet worden betrokken. Met het transport ervan vergroot je juist de ecologische voetafdruk van de gemeente. Bovendien gaat het in dat geval ook nog eens extra geld kosten. De partijen wilden van wethouder Lasize Hillebregt weten of dit het geval is. 

Goed uitvoerbaar

Volgens de wethouder is de motie heel goed uitvoerbaar op lokaal niveau. Verder zei ze: "Mocht het extra geld gaan kosten en het om een bedrag gaan waar u als raad een oordeel over moet geven, dan komen we bij u terug.” 

De indieners van de motie grepen het moment verder aan om de noodzaak voor het vergroten van de biodiversiteit te benadrukken. Raadslid Hans Hofmeijer-Boon van GroenLinks zette zijn betoog kracht bij met een jeugdherinnering. "Mijn oma, die bij ons om de hoek woonde toen ik nog een kleine jongen was, had een vlinderstruik naast de deur. Deze struik zat ramvol met vlinders. citroenvlinders, dagpauwogen, koolwitjes, landkaartje en kleine vos. Ik kom nog regelmatig bij mijn oma. De vlinders zijn weg, maar de plant staat er nog. En was het niet zo dat als je 20 jaar geleden over de dijk reed je hele voorruit vol zat met insecten? Dat is niet meer zo. Het gaat slecht met de natuur.”